fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Kardinaal Baldisseri liet boeken tegenhouden’

KN Redactie 26 februari 2015
image

Kort voor de Gezinssynode die vorig jaar oktober in Rome werd gehouden verscheen het boek ‘In de Waarheid van Christus blijven’, waaraan onder anderen vijf vooraanstaande kardinalen hebben bijgedragen. Zij geven daarin tegenargumenten tegen het omstreden pleidooi van kardinaal Walter Kasper om hertrouwd gescheiden katholieken onder voorwaarden tot de communie toe te laten. Het boek, met bijdragen van onder anderen de kardinalen Muller en Burke, bevestigt de kerkelijke Leer over huwelijk en gezin.

‘Woedend’
Volgens betrouwbare en hooggeplaatste bronnen heeft het hoofd van het Synodesecretariaat, kardinaal Lorenzo Baldisseri, opdracht gegeven de boeken te onderscheppen omdat die zouden “interfereren met de Synode”. Volgens een van de bronnen zou Baldisseri “woedend” zijn geweest dat het boek aan de deelnemers van de Synode was verstuurd. Hij zou de medewerkers van de Vaticaanse Post opdracht hebben gegeven te voorkomen dat de boeken de synodezaal zou bereiken.

‘Niet correct’
Hoewel de afzenders zich ervan hadden verzekerd dat de verzending via de juiste kanalen verliep beweert het Synodesecretariaat dat de verzending niet correct had plaatsgevonden en dat de boeken terecht waren onderschept. De afzenders bestrijden dat. Meer dan honderd boeken hebben hun adressanten nooit bereikt.
Lorenzo Baldisseri oogstte tijdens de Synode heftige kritiek van de deelnemers toen hij weigerde de verslagen van de afzonderlijke taalgroepen te publiceren. De kardinaal wordt alom verweten de Synode te manipuleren.