fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Kardinaal Burke geestelijk leider nieuwe Heilige Liga

KN Redactie 13 maart 2015
image

De visie van de Heilige Liga is om een internationaal netwerk van parochies te ontwikkelen waar maandelijks voor mannen een vast heilig uur is, dat bestaat uit aanbidding, (rozenkrans)gebed, biecht en broederschap.

Beschermen
De nieuwe Heilige Liga werd op 7 maart gelanceerd, de datum waarop de heilige paus Pius V in 1571 de Heilige Liga oprichtte om het christelijke Europa, de westerse beschaving, te beschermen tegen de Ottomanen en om hun beheersing van de Middellandse Zee te breken.

Deze Liga is vooral bekend van de Slag bij Lepanto op 7 oktober 1571, waarbij de Ottomaanse vloot bij de westkust van Griekenland werd verslagen, waardoor Europa niet geïslamiseerd werd.
Deze overwinning schreef paus Pius V toe aan het bidden van de rozenkrans door zowel het niet-strijdende volk als de krijgsmacht. Paus Pius V riep 7 oktober uit tot feestdag van Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Rozenkrans. Sindsdien geldt binnen de katholieke Kerk de maand oktober als Rozenkransmaand. Kort na het overlijden van paus Pius V in 1573 werd de Liga ontbonden.

'Kerk en gezin worden bedreigd'
Volgens de oprichters van de nieuwe Heilige Liga bevindt de katholieke Kerk zich momenteel in een soortgelijke situatie als de Kerk in de zestiende eeuw.

"De Kerk en het gezin worden dagelijks bedreigd door relativisme, secularisme, onzuiverheid en verwarring over de leer van de Kerk. De strijd van vandaag 'is niet gericht tegen vlees en bloed, maar tegen de heerschappijen, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van deze duisternis en tegen de geesten van het kwaad in de hemelse regionen'", aldus de website van Holy League.

Als reactie hierop wil de Heilige Liga gelovige katholieken samenbrengen "om deze bovennatuurlijke krachten van het kwaad te bestrijden".

'Wapenuitrusting'
Volgens de initiatiefnemers van de Heilige Liga hebben mannen iets nodig dat hen samenbrengt "zodat zij allemaal kunnen werken naar een gemeenschappelijk doel".

"Het doel is de staat van genade, dat is de reden waarom er een nieuwe Heilige Liga is gevormd. Zonder deze geestelijke wapenuitrusting staan we naakt op het slagveld, kwetsbaar voor elke tactiek van de duivel. De eerste stap in de geestelijke strijd is voorbereiding op deze strijd, om je letterlijk te bekleden met Christus", aldus de initiatiefnemers.

Boodschap kardinaal Burke
Bekijk hier de boodschap van kardinaal Burke ter gelegenheid van de lancering van de Heilige Liga.