fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Kardinaal Cordes klapt uit de school over gezinssynode

KN Redactie 8 juli 2015
image

Achter gesloten deuren presenteerde toen kardinaal Walter Kasper zijn ophef veroorzakende ‘Kasper-voorstellen’ aan de synode.

‘Publieke zondaren’

Het boekje van Kardinaal Paul Josef Cordes heet Spirituele communie – ontdaan van het stof der eeuwen. Kardinaal Cordes die zelf aan de voorbereidende synode heeft deelgenomen, vat de voorstellen van Kasper als volgt samen: “dat katholieken die traditioneel in de pastorale taal van de Kerk werden aangeduid als ‘publieke zondaren’, nu toegestaan wordt het Lichaam van Christus te eten en diens Bloed te drinken.”

Obstakel

Kardinaal Cordes, zelf een uitgesproken tegenstander, gaat als volgt verder: “Al op de synode in februari (2014) ontstond er een levendige discussie over een dergelijke nieuwe pastorale benadering zoals de spreker (Kardinaal Kasper) die voorstelde. Sommige synodevaders herinnerden er ons aan dat de woorden van de evangeliën zelf een fundamenteel obstakel vormen tegen de toelating van deze christenen tot het ontvangen van de Eucharistie.”

Vierkante cirkel

“Een toelating – onder welke voorwaarden dan ook – van de hertrouwd gescheidenen tot de H. Communie”, aldus kardinaal Cordes, “zou het openstellen betekenen van de ontvangst van de Eucharistie voor de mensen die Christus Zelf “echtbrekers” noemt. Het initiatief van kardinaal Kasper zou (volgens sommige synodevaders) van de Kerk eisen de vierkante cirkel uit te vinden; het zou ten slotte het gezag doorbreken van alle gewijde herders, die uiteindelijk toch gebonden zijn aan de H. Schrift.”

Mordicus tegen

Uit de informatie van kardinaal Cordes blijkt duidelijk dat de Kasper-voorstellen op grote weerstand stuiten bij zeer veel synodevaders. Volgens de vaticanist Tosatti zou zo’n 85% van de synodevaders mordicus tegen Kaspers ideeën zijn. De discussies erover worden hervat op de eigenlijke gezinssynode van 4-25 oktober a.s. in Rome. (KN/LifeSiteNews)


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21