fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Kardinaal Danneels feliciteerde Verhofstadt met invoering ‘homohuwelijk’

KN Redactie 18 september 2015
image

Dat schrijven de Belgische kerkhistorici en theologen Jürgen Mettepenningen en Karim Schelkens in een biografie over Danneels die volgende week verschijnt, meldt De Standaard.

Geen huwelijk noemen

Danneels schreef Verhofstadt in 2003 een brief waarin hij hem feliciteerde met het wegwerken van discriminatie tegen holebikoppels. Zolang het geen huwelijk werd genoemd, vond Danneels het prima, aldus De Standaard.

Op 1 juni 2003 stelde België als tweede land ter wereld (na Nederland) het burgerlijk huwelijk open voor personen van hetzelfde geslacht.

‘Geen verwarring’

“Hij wilde dat de discriminatie ophield tussen gehuwde hetero’s en holebi’s die een langdurige relatie hadden”, aldus Mettepenningen en Schelkens. “Maar er mocht geen verwarring bestaan over het gebruik van de term huwelijk.”

Niet herinneren

Verhofstadt kan zich de brief niet meer herinneren, meldt De Morgen. “Maar ik heb nooit problemen gehad met de kardinaal. Onze relatie was goed”, aldus Verhofstadt.

Biografie

In de biografie over Danneels blikken Mettepenningen en Schelkens terug op de dertig jaar (1979-2010) dat Danneels aan het hoofd stond van de Belgische Kerk.

Abortus

In april was er ook al een onthulling over kardinaal Danneels. Twee Belgische politici gaven toen voor het eerst openlijk toe dat Danneels in 1990 geprobeerd heeft koning Boudewijn te overtuigen de abortuswet te ondertekenen.

Gezinssynode

Kardinaal Danneels zal in oktober op uitnodiging van paus Franciscus deelnemen aan de gezinssynode in het Vaticaan.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21