fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Kardinaal Danneels maakte deel uit van anti-Ratzingerclub

KN Redactie 24 september 2015
image

Danneels trad in 1999 toe tot de in 1996 opgerichte ‘groep van St. Gallen’ die hij in een interview naar aanleiding van de biografie zelf als “de maffia” betitelde. De groep ijverde voor een hervorming van de Kerk na paus Johannes Paulus II.

Geheim netwerk

Het lidmaatschap van het geheime netwerk kwam aan het licht tijdens het onderzoek en de gesprekken die voorafgingen aan het boek, vertelt Jürgen Mettepenningen in De Morgen. Mettepenningen schreef het boek Godfried Danneels, de biografie samen met collega-kerkhistoricus Karim Schelkens.

Mettepenningen: Rome ‘not amused’

Kardinaal Danneel bevestigde tijdens de presentatie het bestaan van het netwerk “waar zeer vrijuit gesproken werd en niks geen verslag van werd gemaakt en ieder zich uit kon leven”.

Volgens Mettepenningen wist men in Rome “wel iets” van het bestaan van de groep, maar was men “not amused”.

Van Luyn, Kasper en Lehman ook betrokken bij groep

Volgens Knack.be maakte behalve Danneels, die in 1999 toetrad, ook mgr. Ad van Luyn s.d.b. deel uit van de in 1996 opgerichte groep. Van Luyn was bisschop van Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse bisschoppen conferentie.

Ook de Duitse kardinalen Walter Kasper en Karl Lehman, de Britse kardinaal Basil Hume en de Italiaanse kardinalen Carlo Martini en Achille Silvestrini waren volgens Knack na 1999 betrokken bij de groep.

‘Ontgoocheling’ Danneels na pauskeuze Ratzinger

“Vanaf de jaren 2000 ging de groep strategischer en tactischer nadenken over wat er met de Kerk moest gebeuren na paus Johannes Paulus II”, aldus Mettepenningen. Dat verklaart volgens hem ook de duidelijk zichtbare “ontgoocheling” bij kardinaal Danneels toen kardinaal Ratzinger tot paus verkozen werd.

Conclaaf van 2005 en van 2013

Danneels zou bij het conclaaf van 2005 mede de kandidatuur van kardinaal Jorge Bergoglio hebben gesteund. De Belg stond ook op het balkon toen paus Franciscus zich in 2013 voor het eerst aan de gelovigen op het St.-Pietersplein presenteerde.