fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Kardinaal Dolan: bewuste katholieken ‘nieuwe minderheid, zelfs in de Kerk’

KN Redactie 13 oktober 2015
image

In een weblog op cardinaldolan.org schrijft hij: “De Kerk, onze geestelijke familie, verwelkomt iedereen, in het bijzonder diegenen die zich uitgesloten zouden kunnen voelen.” ‘Inclusie’, aldus de kardinaal, is een “erg verfrissend, consistent thema van de synode”.

‘Nieuwe minderheid’

Naast alle categorieën ‘uitgeslotenen’ die we kennen, bestaat echter volgens Dolan ook “een nieuwe minderheid in de wereld en zelfs in de Kerk”, die volgens hem de steun van de Kerk verdient.

‘Deze prachtige mensen’

De aartsbisschop van New York schrijft daarbij te denken aan stellen die kerkelijk willen huwen, “stellen die, geïnspireerd door de leer van de Kerk dat het huwelijk voor altijd is, hebben volgehouden tijdens beproevingen; stellen die Gods gaven van veel baby’s verwelkomen; een jonge man en vrouw die ervoor hebben gekozen niet samen te wonen tot het huwelijk; een homoseksuele man of vrouw die kuis wil zijn; een stel dat heeft besloten dat de vrouw een veelbelovende professionele carrière zou opofferen om thuis te blijven en hun kinderen op te voeden – deze prachtige mensen voelen zichzelf vaak een minderheid, zeker in de cultuur, maar zelfs, soms in de Kerk!”

‘Zij voelen zich vaak buitengesloten’

Volgens kardinaal Dolan zijn er “veel meer” van deze mensen “dan wij denken, maar gezien de druk van vandaag, voelen zij zich vaak buitengesloten”.

‘Zij kijken naar de Kerk’

“Waar ontvangen zij steun en bemoediging? Van de tv? Van tijdschriften of kranten? Van films? Van Broadway? Van de mensen om hen heen? Vergeet het maar! Zij kijken naar de Kerk, en naar ons, voor steun en bemoediging, een warm gevoel van inclusion. We kunnen hen niet teleurstellen!”