fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Kardinaal Eijk: ‘Nieuwe basiliek veel mooier dan mijn kathedraaltje in Utrecht’

KN Redactie 13 januari 2015
image

Dit gebeurde tijdens een pontificale Eucharistieviering met als hoofdcelebrant kardinaal Eijk. Ruim achthonderd parochianen woonden de viering bij.

Dat meldt het aartsbisdom Utrecht op zijn website.

‘Er staat hier een juweel’
Kardinaal Eijk prees in zijn toespraak op de receptie de schoonheid van de kerk. “Zeker sinds de restauratie staat hier een juweel, deze kerk is veel mooier dan mijn kathedraaltje in Utrecht”, aldus de kardinaal.

‘Uw pastoor heeft iets van een fox-terrier’
Verder vertelde de kardinaal dat het onder meer aan de vasthoudendheid van pastoor De Jong van de parochie te danken is dat de H. Calixtus tot basiliek is verheven. De timing van de aanvraag was ongelukkig, omdat de nuntius net aan de bisschoppen had laten weten dat Nederland inmiddels genoeg basilieken telt.

“Maar uw pastoor heeft iets van een fox-terrier, als je die eenmaal aan je toog hebt hangen, dan ben je hem niet zomaar kwijt. En hij had een goed argument: na het onttrekken aan de eredienst van de Arnhemse Walburgisbasiliek had de provincie Gelderland geen basiliek meer.”

Voor dat argument bleken de Romeinse instanties gevoelig, aldus kardinaal Eijk.

‘Grolse wind’
Pastoor De Jong van de Paulusparochie waar de kerk onder valt memoreerde in het openingswoord aan de “golf van blijdschap en ‘Grolse wind’ door Groenlo”, toen vorig jaar zomer bekend werd dat de kerk tot basiliek was verheven.

Parochianen maakten onderscheidingstekens
De onderscheidingstekens van een basiliek, het conopeum en het tintinnabulum, maakten parochianen zelf: De Rekkense siersmid Tim Vos smeedde het frame voor het conopeum en het ovale tintinnabulum, waarin de Eibergse kunstenaar Jan te Kulve een beeltenis van de heilige Calixtus heeft aangebracht. Ze werden tijdens de viering door de makers binnengedragen, waarna het wapen met de tekst ‘fide et opere’ (door geloof en goede werken/inspanningen) werd onthuld.

‘Trouw aan Christus’
In zijn preek benadrukte kardinaal Eijk dat “als hemel en aarde in ons leven elkaar raken, een nieuw begin mogelijk is. Dat zien we in het leven van de patroon van deze kerk, H. Calixtus.”

Deze kwam door frauduleus handelen meermalen in de gevangenis.

“Toen hij eenmaal vanwege zijn christelijk geloof werd vervolgd, bleek dat de hemel voor hem toch zwaarder woog dan de aarde. Zijn trouw aan Christus kwam hem op geseling te staan en op dwangarbeid in mijnen in Sardinië. Eenmaal terug in Rome brak het licht van de hemel in zijn leven definitief door. Dit markeerde een nieuw begin in zijn leven. Hij werd diaken gewijd en in 217 tot paus gekozen. Uiteindelijk koos hij letterlijk voor de hemel toen hij vanwege zijn trouw aan Christus als martelaar stierf in een put onder mijn titelkerk in Rome”, aldus kardinaal Eijk.