fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Kardinaal Eijk: Yad Vashem-onderscheiding voor Nederlandse franciscaan is ‘buitengewone eer’

Peter Doorakkers 11 september 2015
image

Dat zei kardinaal Wim Eijk woensdag in een toespraak bij de uitreiking van de onderscheiding, woensdag in Kamp Vught.

‘Grote erkentelijkheid’

De kardinaal sprak namens de Nederlandse Kerk zijn “grote erkentelijkheid” uit voor de onderscheiding voor de pater franciscaan. Ook persoonlijk was hij “bijzonder erkentelijk”, voegde hij toe, als opvolger van kardinaal Jan de Jong.

‘Krachtig’ geprotesteerd tegen vervolging Joden

Die protesteerde als aartsbisschop van Utrecht tijdens de oorlog “krachtig” tegen de vervolging van Joden en droeg persoonlijk zorg “voor het boek waarin de namen stonden geregistreerd van de in Utrecht ondergedoken Joodse kinderen”.

Woorden Johannes Paulus II in Yad Vashem

Kardinaal Eijk herinnerde aan de woorden van St.-Johannes Paulus II, die bij zijn bezoek aan Yad Vashem in Jeruzalem in 2000 zijn droefenis uitdrukte over de “haat, vervolgingen en vertoningen van antisemitisme gericht tegen de Joden door christenen waar en wanneer dan ook”.

“Gelukkig”, ging hij verder, “waren er ook christenen die de moed hadden om tegen de naziterreur en de Jodenvervolging te protesteren en alles in het werk te stellen om Joden daartegen in bescherming te nemen”, onder wie pater Sebald.

‘Waarom riskeerde hij zijn leven?’

Kardinaal Eijk: “Waarom riskeerde hij zijn leven om dat van jonge Joodse medeburgers te redden? Hij beschouwde op basis van zijn christelijke geloofsovertuiging alle mensen als kinderen van één en dezelfde Vader, allen geschapen naar Zijn beeld en gelijkenis, met gelijke rechten.”

De franciscaanse monnik legde zo volgens Eijk “te midden van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog – in het bijzonder die van de Shoah – getuigenis af van zijn diepe overtuiging dat we moeten streven naar de toekomst, waartoe paus Johannes Paulus II ons in Yad Vashem opriep”.

‘Nieuwe toekomst’

De Poolse paus riep daar op tot het bouwen “aan een nieuwe toekomst waarin er geen anti-Joodse gevoelens onder de christenen en geen antichristelijke gevoelens onder de Joden zijn, maar eerder het wederzijdse respect verlangd door hen die de Enige Schepper en Heer aanbidden, en kijken naar Abraham als onze gemeenschappelijke vader in geloof”.

KN sprak voor een artikel over pater Linders met Hans Themans, Frans Verheijen en Manon Linders. Het artikel ‘Hoe dapper heeft hij geloofd’ is hier te lezen.