fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Kardinaal-elect Myanmar waarschuwt voor boeddhistisch extremisme

KN Redactie 7 januari 2015
image

Dat zei de aartsbisschop dinsdag, meldt persbureau Reuters.

Mgr. Maung Bo vreest voor de gevolgen die dit kan hebben voor de veelgeroemde hervormingsprocessen in het land.

Na een halve eeuw van militair bewind staat Myanmar sinds 2011 weer in beperkte mate bepaalde vrijheden toe, zoals de vrijheid van meningsuiting, het recht op vereniging en media.

De hervormingen zijn gepaard gegaan met een stijging van het boeddhistische nationalisme.

Sektarisch geweld heeft sinds juni 2012 aan tenminste 240 mensen, voornamelijk Rohingya moslims, het leven gekost. Circa 140.000 Rohingya moslims verblijven sinds de gewelddadigheden van 2012 in vluchtelingenkampen.

De aartsbisschop van Yangon roept de Myanmarese regering op meer te doen tegen het haatzaaien door radicale boeddhistische monniken.

Volgens mgr. Maung Bo zijn de moslims in Myanmar tot nu toe rustig gebleven, maar hij vreest voor "geweld, terrorisme en zelfmoordaanslagen" in het land, als moslim zich internationaal verenigen.

Paus Franciscus kondigde zondag aan dat hij mgr. Charles Maung Bo op 14 februari tot kardinaal zal creëren.

Het land in Zuidoost-Azië telt ruim 55,7 miljoen inwoners, van wie 89 % boeddhist , vier procent moslim en vier procent christen is.

De Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid heeft Myanmar gekenmerkt als een van de grootste schenders van het recht op godsdienstvrijheid wereldwijd.