fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Kardinaal Erdö: ‘Synode gaat niets veranderen’

KN Redactie 10 mei 2015
image

Dat heeft kardinaal Peter Erdö donderdag gezegd tegenover journalisten, meldt Crux.

Invloed
De Hongaarse prelaat is relator, min of meer de voorzitter, van de komende bisschoppensynode over het gezin. Die invloedrijke rol vervulde hij ook bij de laatste synode in oktober vorig jaar. Hij heeft grote invloed op de samenstelling van het slotdocument.

‘Ongefundeerde druk’
Volgens Erdö is het gepraat over revisies op de genoemde punten het resultaat van “ongefundeerde druk om de kerkelijke Leer te veranderen”.
De moeilijke kwesties worden zowel “met liefde en gevoeligheid” als met “verantwoordelijkheid tegenover de eenheid van de Kerk” behandeld. De synode biedt de gelegenheid voor een oprechte discussie over de problemen waar gezinnen mee kampen. Daarbij wordt naarstig gezocht om zowel kerkrechtelijk als theologisch antwoorden te vinden op de vele vragen. “Alle mogelijke oplossingen zijn geworteld in het geloof”, aldus de kardinaal.

Leer en leven
Gevraagd naar de “kloof tussen Leer en praktijk”, met name wat betreft het gebruik van anticonceptie en communie voor hertrouwd gescheidenen, zei Erdö dat het geen nieuwe kwesties betreft en dat die eerder al zijn beantwoord door paus Paulus VI en Johannes Paulus II.

Trouw aan traditie
Het gaat om “reële pastorale problemen die delicate aandacht verdienen”, maar dat bisschoppelijk handelen gebaseerd moet zijn op de kerkelijke Leer en zonder veronachtzaming van wat in het verleden gedaan is.
Hij wil dat een lijst komt van alle op geloof gebaseerde oplossingen. Hij onderstreepte dat er “radicale oplossingen” mogelijk zijn zonder voorbij te gaan aan de bestaande kerkelijke discipline.