fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Kardinaal Francis George overleden

KN Redactie 18 april 2015
image

George leidde van 1997 tot 2014 het aartsbisdom Chicago, het op twee na grootste van de Verenigde Staten. Van 2007 tot 2010 was hij voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie.

Proefpersoon
Rond de jaarwisseling zag George af van verdere medische behandeling. Hij had zich vrijwillig opgegeven als proefpersoon voor een nog niet goedgekeurd geneesmiddel, maar dat sloeg niet aan. Maar ook al had het hem zelf niet geholpen, kunnen de onderzoeksresultaten mogelijk wel andere kankerpatiënten helpen, aldus zijn artsen.

Overdracht
George leed al jaren aan nierkanker. In september 2014 aanvaardde paus Franciscus zijn ontslag. De zeteloverdracht aan zijn opvolger Blase Cupich vond half november plaats. Kardinaal George is de eerste bisschop in de 124-jarige geschiedenis van het bisdom van Chicago, die niet sterven in het harnas gestorven is.

Loopbaan
George werd op 16 januari 1937 geboren in Chicago. In 1957 trad hij in bij de Oblaten van de Maria. Als vicaris-generaal van zijn orde werkte hij 1974-1986 in Rome. In 1990 werd hij bisschop van Yakima in de staat Washington en zes jaar later aartsbisschop van Portland in Oregon. 1998 werd hij door Johannes Paulus II tot kardinaal verheven.

Misbruik
Kardinaal George speelde een belangrijke rol in het debat rond abortus en rond het seksueel misbruik. Vorig jaar loste hij zijn belofte in die hij tegenover slachtoffers had gemaakt door 150.000 pagina's aan dossiers te publiceren.

Conclaaf
Met de dood van kardinaal George telt het College van Kardinalen 223 leden. Daarvan kunnen er 121 deelnemen aan een conclaaf. Met de 80ste verjaardag, komende zondag, van de voormalige aartsbisschop van Philadelphia Justin Francis Rigali, daalt het aantal stemgerechtigde kardinalen tot 120.