fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

´Kardinaal Marx probeerde Poolse bisschoppen over te halen´

KN Redactie 30 mei 2015
image

De betrekkingen tussen de beide conferenties zijn goed, met een “goede gesprekscultuur”. Dat schrijft de perschef van de Duitse bisschoppen, Manfred Kopp, deze week in een lezersbrief in de Tagespost, zo meldt kath.net. Kopp ontkende deze week ook dat de Duitse bisschoppen “een agenda hebben om de leer van de Kerk te veranderen”.

‘Naar een consensus’
De perschef reageert met zijn brief op berichten die Duitse media overnamen uit Poolse en Amerikaanse media dat kardinaal Marx, de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, begin mei zijn Poolse collega´s een bijeenkomst zou hebben voorgesteld. Deze zou tot doel gehad hebben “naar een consensus toe te werken” voor een gemeenschappelijk standpunt op de bisschoppelijke synode over het gezin dit najaar. De veertiende algemene bisschoppensynode komt van 4 tot 25 oktober in Rome bijeen voor het thema ‘De roeping en missie van het gezin in de Kerk in de moderne wereld’.

Besloten bijeenkomst
Het voorstel van Marx zou echter door de Poolse bisschoppen afgewezen zijn. Het Poolse kerkblad Idziemy schrijft in een commentaar dat de voorzitter van de Poolse afvaardiging naar de synode, aartsbisschop Stanislaw Gadecki, “zonder twijfel” trouw is aan de leer van de H. Johannes Paulus II. In de door Marx voorgestelde bijeenkomst zou het er echter om te doen geweest zijn Gadecki te overtuigen van het standpunt van Marx. De laatste hield op Tweede Pinksterdag wel een besloten bijeenkomst in Rome met de overwegend gelijkgezinde Franse en Zwitserse bisschoppenconferenties en met geselecteerde theologen en mediavertegenwoordigers.