fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Kardinaal Müller huldigt Dietrich Bonhoeffer

KN Redactie 20 maart 2015
image

Bonhoeffer, die vlak voor het einde van de oorlog door de nazi’s in 1945 in KZ Flossenburg werd opgehangen op persoonlijke bevel van Hitler, hoort tot de zeer grote gestalten van de kerk- en theologiegeschiedenis, aldus kardinaal Müller woensdagavond bij de evangelisch-lutherse gemeente in Rome.

Boven alle ideologie
Moedig en met een klare blik heeft de dominee van begin af aan de verafgoding van bloed en ras afgekeurd en de discriminatie en vervolging van Joden veroordeeld. Bonhoeffer, die al vroeg pacifist werd, heeft het geloof aan God en de ontmoeting met Jezus steeds centraal gesteld, aldus de prefect voor de Congregatie voor de Geloofsleer. “Dat ging voor hem boven alle ideologie uit”, aldus Müller. Anders dan de zogenaamde ‘Duitse christenen’ is Bonhoeffer opgekomen voor de verbondenheid van de christelijke volken. Voor zijn overtuigingen heeft Bonhoeffer op 39-jarige leeftijd zijn leven gegeven en is daarmee een voorbeeld geworden voor zowel protestanten als katholieken.

Zeventigste sterfdag
Kardinaal Müller, die in 1977 gepromoveerd is op het sacramentsbegrip van de protestantse theoloog, sprak naar aanleiding van de zeventigste sterfdag van Bonhoeffer in de Christuskerk van de evangelisch-lutherse kerk in Rome. De lof door de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer is opvallend, omdat de orthodoxie van Bonhoeffer als theoloog op een aantal punten nogal omstreden is, ook bij zijn eigen kerkgenoten.