fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Kardinaal Müller ontkent bericht Bild over vermeend financieel gerommel Congregatie voor de Geloofsleer

KN Redactie 9 december 2015
image

Tegen hem loopt geen onderzoek, zei Müller woensdag in Rome tegen persbureau KNA.

Vaticaanse boekhouding

De prefect van de Congregatie ontkende vastberaden de bewering dat er geld voor onderzoek van misbruikzaken gebruikt zou zijn voor privé-aankopen. Evenmin klopt het dat hij de Vaticaanse boekhouding inzage zou hebben geweigerd in stukken van de Congregatie, aldus de kardinaal.

Ook Vaticaans woordvoerder Federico Lombardi noemde de beschuldigingen onjuist.

Onregelmatigheden al opgehelderd

Volgens Müller zijn onregelmatigheden in het bestuur van zijn dicasterie al een half jaar geleden opgehelderd. De vroegere boekhouder kreeg destijds een andere taak. De Congregatie voor de Geloofsleer volgt op financieel vlak nauwkeurig de nieuwe richtlijnen die voor alle curie-instanties gelden, zei de kardinaal.

Bericht in Bild

Bild schreef woensdag dat bij een inval in het kantoor van de beheerder van de Congregatie 20.000 euro contact geld in beslag was genomen, omdat de herkomst ervan onduidelijk was. Vervolgens zou onderzoek zijn ingesteld tegen de kardinaal. Bovendien zou de verdenking bestaan dat het geld ook voor privé-aankopen zou zijn gebruikt. Volgens Bild gaat het om geld dat door bisdommen ter beschikking zou zijn gesteld voor onderzoek van misbruikzaken.

‘Kardinaal Müller ten onrechte aangevoerd’

Vaticaans woordvoerder Federico Lombardi wees de verwijten af. Bij reguliere interne controles werden weliswaar geruime tijd geleden “enige onregelmatigheden” ontdekt in het financieel beheer van de Geloofscongregatie, maar daarvoor zouden al een half jaar geleden de “nodige maatregelen” zijn genomen.

In zijn verklaring schrijft Lombardi verder: “De oversten van de instantie, in het bijzonder kardinaal Müller, die ten onrechte in het betreffende artikel aangevoerd wordt, hebben met deze aangelegenheid niets te maken. De Congregatie volgt vandaag “precies de nieuwe administratieve regels”.

Begroting Congregatie voor de Geloofsleer

Het klopt, zei kardinaal Müller, dat aan bisdommen een bijdrage gevraagd wordt voor het werk van de huwelijks- en disciplinaire afdeling van zijn Congregatie. Dat geld gaat volgens hem echter steeds en volledig naar de gezamenlijke begroting van zijn dicasterie.