fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Kardinaal Nichols: ‘Respect voor leven belangrijkste verkiezingspunt voor katholieken’

KN Redactie 5 maart 2015
image

Tijdens de presentatie van een brief van de bisschoppen van Engeland en Wales voor de komende verkiezingen refereerde de aartsbisschop van Westminster aan een poging om sekse-selectieve abortus expliciet te verbieden, meldt The Catholic Herald. Een amendement daartoe haalde het niet in het Britse parlement, tot teleurstelling van de kardinaal.

'Onrechtvaardig'
"Het was interessant", aldus Nichols, "een deel van de oppositie tegen dat amendement nogal expliciet was dat als we dit amendement nemen, we ons geconfronteerd zullen zien met andere amendementen van de abortuswet, en ik vraag, wat is er verkeerd aan een wet aan te passen die nu bijna vijftig jaar oud is? We zouden moeten proberen de abortuswet te amenderen en die als een wet te zijn die onrechtvaardig is voor het menselijk leven in zijn begin."

'Respect voor het leven'
Gevraagd naar wat voor katholieken het belangrijkste punt zou moeten zijn bij de komende verkiezingen, zei Nichols: "Wat dat in de eerste plaats is, is respect voor het leven en ik zou zeggen dat de hele ethiek van het leven hét belangrijkste ding is."

'Constante poging'
Dat punt omvat onder meer "de constante poging hulp bij suïcide aan te bieden aan terminaal zieken en het omvat ook de abortuskwestie".

Immigratievraagstuk
Tegenover de BBC ging kardinaal Nichols later nog in op het immigratievraagstuk. Iedere partij die meedoet aan de verkiezingen "moet worden getest op haar benadering van immigratie".

'De menselijke persoon'
De migranten, voegde hij toe, "de mensen die verdrinken in de Middellandse Zee in een poging Europa binnen te komen, de mensen gekooid in Calais omdat zij wanhopig zijn. We moeten op de een op andere manier de menselijke persoon voorop al deze zaken houden".