Het Evangelie, aldus kardinaal Sarah, zegt dat wat God verenigd heeft, de mens niet mag scheiden. Daaraan kan “niemand” iets veranderen. Sarah is prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst. Hij is een van de prominentste van de bisschoppen en kardinalen die zich sinds de voorbereidende synode van 2014 in woord en geschrift hebben uitgesproken vóór de kerkelijke leer op het vlak van huwelijk, seksualiteit en gezin.
Onder die prelaten zijn, behalve Afrikaanse en Oost-Europese bisschoppen, bijvoorbeeld ook de curiekardinaal Müller, kardinaal Burke en de Nederlandse kardinaal Wim Eijk. In een interview met Katholiek Nieuwsblad bevestigt de Nigeriaanse kardinaal John Onaiyekan deze week dat de Afrikaanse Kerk pal staat voor de kerkelijke leer: “Afrika zal niet buigen.”
Volgens kardinaal Sarah zullen de Afrikaanse deelnemers aan de komende synode “het ideologisch kolonialisme van het Westen bestrijden”, een kolonialisme dat de katholieke leer probeert te vernietigen en dat in tegenspraak is met de goddelijke openbaring, het huwelijk tussen man en vrouw en de openheid van de echtelieden voor het leven.
Recent nog spraken de bisschoppen van Afrika en Madagascar zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN, die de “vernietiging van huwelijk en gezin” zouden beogen. Ze eisten dat westerse machten ophouden “hun smerige campagnes” op te dringen “die een cultuur van de dood op ons werelddeel nastreven” onder het mom van ontwikkelingshulp.
Op de vraag “Waarom zijn homohuwelijken een probleem voor de Kerk?”, antwoordt kardinaal Sarah: “Ze zijn niet alleen een probleem voor de Kerk, maar voor de mensheid. Ze zijn een achteruitgang van de cultuur en van de maatschappij. Geen enkele niet-westerse cultuur gaat de richting op van de goedkeuring van homohuwelijken. In de Afrikaanse cultuur kijkt niemand ernaar met een positieve blik. Want het is een huwelijk dat niet open staat voor het leven. Homohuwelijken zijn volledig tegengesteld aan het plan van God, die man en vrouw heeft gecreëerd opdat zij elkaar aanvullen. En uit die echtvereniging ontstaat het gezin en de toekomst van de samenleving. Een homohuwelijk heeft geen toekomst; het geeft geen leven. Ik herhaal: het is geen probleem van de Kerk, maar van de mensheid.”
Ook wordt hem voorgelegd dat sommige van zijn uitspraken in zijn boek Dieu ou rien als kritiek op de paus en kardinaal Kasper worden gelezen. “Het is geen controversieel boek, maar een rustige, oprechte en stevige verdediging van het Evangelie. Ze hebben me onterecht en ten diepste beledigd door de te zeggen dat ik me afzet tegen de paus. Maar het is idioot om te geloven dat de paus zich afzet tegen het Evangelie.”
De gezinssynode begint komende zondag in het Vaticaan. Het voorstel van kardinaal Walter Kasper om hertrouwd gescheidenen onder bepaalde voorwaarden toch toe te laten tot de sacramenten, veroorzaakt al sinds de voorbereidende synode van 2014 veel discussie.
Namens de Nederlandse bisschoppen neemt kardinaal Wim Eijk deel aan de synode. Het Maastrichtse echtpaar Massimo en Patrizia Paloni is door de paus benoemd tot auditor, ‘toehoorder’. In Katholiek Nieuwsblad zegt het echtpaar deze week: “Het gezin redt de Kerk.”
Lees hier het interview ‘Afrika zal niet buigen’ met kardinaal Onaiyekan, hier het interview ‘Het gezin redt de Kerk’ met Massimo en Patrizia Paloni en hier over kardinaal Eijks bijdrage aan ‘Eleven cardinals speak on Marriage and the Family’, waarin hij ingaat op de problematiek van de hertrouwd gescheidenen.