fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Kardinaal Schönborn: in Oostenrijk weten we wat hetzerige cartoons kunnen aanrichten

KN Redactie 19 januari 2015
image

Dat zegt kardinaal Schönborn in een korte column in de krant Heute, die ook te lezen valt op de website van het aartsbisdom.

Cartoontekenaars zijn een “graadmeter” van de genoemde “fundamentele vrijheden van een goede open samenleving”, schrijft de Weense aartsbisschop. Deze vrijheden zijn bevochten in lange en vaak zware strijd en moeten steeds weer verdedigd worden. De aanslagen in Parijs hebben doen beseffen hoe kostbaar deze vrijheden zijn.

Tegelijk mag men de “treurige geschiedenis van hetzende karikaturen” in Oostenrijk niet uit het oog verliezen. “Ik denk aan de haatvervulde antisemitische karikaturen van eind negentiende eeuw”, aldus de aartsbisschop. Dit “giftige zaad’ is ontkiemd en heeft bijgedragen tot de massamoord op de Joden. “Als er toen duidelijke stappen tegen deze hetze waren gezet, waren veel leed en verschrikkelijke schuld wellicht vermeden.”

Miljoenen mensen toonden wereldwijd solidariteit met de slogan Je suis Charlie. “Maar is daarmee alles gezegd?”, vraagt de kardinaal zich af. Charlie Hebdo ontzag zich niet naast grappige en satirische karikaturen “vooral het christendom en de islam in vernederende en vulgaire karikaturen af te beelden”. (Aartsbisdom Wenen)