fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Kardinaal viert H. Mis in gevangenis

KN Redactie 31 maart 2015
image

Dolan vertelde de gevangenen dat ze hem herinneren aan een van de weinige “stralen van licht” in de Goede Week, die de katholieke Kerk deze week viert, waarin het lijden, sterven en de opstanding van Christus centraal staan.

Lichtstraal
Volgens Dolan is de Goede Week nogal somber, omdat het herinnert aan de gebeurtenissen die tot de kruisiging van Jezus hebben geleid.

De kardinaal vroeg de gevangenen wie de lichtstraal voor Jezus was op het kruis.

‘Een dief’
Volgens Dolan niet de apostelen, omdat die wegrenden toen Jezus hun het meest nodig had, niet de leraren en leiders, die jaloers waren op Jezus en van hem af wilden, niet Pontius Pilatus, die Jezus veroordeelde hoewel hij wist dat Jezus onschuldig was en niet de Romeinse soldaten, die dobbelden om het enige dat Jezus bezat, zijn kleed.

“Er was een lichtpuntje”, zei Dolan. “Het was een gevangene, een dief, een veroordeelde.”

‘Levenslange veroordeling’
Kardinaal Dolan vertelde de gevangenen over de twee veroordeelden die met Jezus werden gekruisigd en hoe een (Dismas) van hen Jezus vroeg aan hem te denken wanneer Jezus in zijn koninkrijk zou zijn.

Volgens Dolan moet Jezus toen gedacht hebben: “Tenminste iemand die het doorheeft.”

“Dismas dacht dat hij op het punt stond zijn leven te verliezen, maar hij kreeg een levenslange veroordeling, een eeuwigheid met Jezus. Dat is een levenslange veroordeling waarnaar we allemaal hunkeren”, aldus Dolan.

In de Otisville gevangenis zitten 566 gevangen, van wie er 154 geregistreerd staan als rooms-katholiek.

Het is overigens niet voor het eerst dat kardinaal Dolan de heilige Mis vierde in een gevangenis. Eerder deed hij dat al in 2013.

{gallery}kardinaal Dolan gevangenis{/gallery}