fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Kardinaalsraad ‘K9’ voor achtste keer bijeen

KN Redactie 9 februari 2015
image

Tot woensdag vergaderen de negen over nieuwe structuren voor het centrale bestuursorgaan van de Kerk.

‘K9’
De ‘K9’ werd in april 2013, een maand na het conclaaf dat hem koos, ingesteld door paus Franciscus. Einddoel van de commissie is een nieuw document dat de grondslag moet vormen voor de werkzaamheden van de curie. Het huidige, Pastor bonus van St.-Johannes Paulus II, stamt uit 1988.

Niet-toereikend
Tijdens het preconclaaf hadden talrijke kardinalen hun ongenoegen geuit over de niet-toereikende structuren in de curie. Die zouden volgens hen verantwoordelijk zijn geweest voor enkele uitglijders tijdens het pontificaat van paus Benedictus XVI.

Vatileaks
Daartoe rekenden zij in het bijzonder de diefstal en openbaarmaking van vertrouwelijke pauselijke documenten (de ‘Vatileaks’-affaire) en de affaire rond de Holocaust-ontkennende bisschop Richard Williamson, waarin de interne communicatie binnen het Vaticaan had gefaald.
De eerdere bijeenkomsten van de ‘K9’ leidden al tot de oprichting van een economische raad en een secretariaat voor economische zaken.

Pauselijke Raden
Bij de volgende zittingen spreken de negen verder over de Vaticaanse dicasteries, de curie-instanties, in het bijzonder de Pauselijke Raden en het staatssecretariaat. Het werk aan de curiehervorming duurt naar verwachting minstens tot 2016.

Nieuwe kardinalen
Tijdens een consistorie bespreekt de paus donderdag en vrijdag de voortgang met het college van kardinalen. Zaterdag zal Franciscus twintig nieuwe kardinalen creëren, van wie er vijftien kiesgerechtigd zijn in een eventueel conclaaf.