fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Katholiek investeren

KN Redactie 7 september 2015
image

Om dergelijke uitglijers te voorkomen heeft de Amerikaanse bisschoppenconferentie in 2003 richtlijnen uitgegeven voor ethisch verantwoord investeren. Die dient allereerst als verantwoording. Je mag ze er op afrekenen. Maar het is ook een handreiking aan katholieke instellingen, bedrijven en particulieren.

Broddelwerk Standard & Poor’s

Het Amerikaanse ratingbureau Standard & Poor’s heeft onlangs een Catholic Value Index gepubliceerd van 500 ‘veilige’ ondernemingen. Het gaat om bedrijven wier activiteiten door S&P als ‘conform de bisschoppelijke richtlijnen’ zijn gewaardeerd. Onbegrijpelijk is dat zo’n gerenommeerd bedrijf zo’n broddelwerk durft af te leveren: van de tien grootste bedrijven op de lijst googelde KN binnen een half uurtje activiteiten waar je als katholiek je geld niet in wilt steken. Laat staan als bisschop.

Apple-baas Tim Cook

Apple, Microsoft, JP Morgan Chase en Exxon Mobil zetten zich actief in voor radicale homorechten. Apple-baas Tim Cook heeft gezworen religieuze vrijheid in te perken. Microsoftoprichter Bill Gates en zijn vrouw stoppen miljarden in de verspreiding van contraceptie. Amgen gebruikt menselijk foetaal weefsel, net als Pepsi, Nestlé, Merck en GlaxoSmithKline, om er maar een paar te noemen.

Nederlandse bisdommen

De Nederlandse bisdommen hanteren ieder hun eigen (niet gepubliceerde) richtlijnen, aldus de woordvoerder van de bisschoppenconferentie. Daarin worden vaak bedrijfstakken benoemd “waar nadrukkelijk niet in geïnvesteerd wordt, omdat deze leiden tot ernstig onrechtvaardige of onaanvaardbare situaties (wapenhandel, gokken, tabaksindustrie etc)”. “Alle Nederlandse bisdommen hanteren in hun beleggingsbeleid bijvoorbeeld ‘duurzaamheid’ als één van de thema’s”, laat de woordvoerder desgevraagd weten.

Pensioenfonds Nederlandse Bisdommen

Het Pensioenfonds Nederlandse Bisdommen (PNB) heeft ook zo’n index van te vermijden bedrijven. Verreweg de meeste zijn uitgesloten vanwege wapens, ‘kernrechten van de mens’, milieu of corruptie. Of om dierproeven, dat wel. Maar niet vanwege contraceptiva/abortiva of gerommel met weefsel van geaborteerde kinderen zoals Crucell, dat daar zijn succesvolle stamcellijn op ontwikkelde.

Vanwege corruptie

Hoewel volgens deskundigen alle farmaceuten op de uitsluitingslijst zouden moeten staan vinden we alleen GlaxoSmithKline. Vanwege corruptie.