fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Katholieke leiders: steun bisschoppen VS rond immigratiehervorming

KN Redactie 21 januari 2015
image

Volgens de groep betreft het een zaak die het leven aangaat en is een hervorming een belangrijke stap in het opbouwen van een cultuur van leven.

‘Aan de kant van de weg’
“De inhumane en gebrekkige immigratieregelingen van ons land laten migrantenvrouwen, kinderen en gezinnen alleen aan de kant van de weg”, schrijven ze in een dinsdag gepubliceerde brief. Dat is twee dagen voor de jaarlijkse herdenking van Roe vs. Wade, het vonnis waarmee het Hooggerechtshof in 1973 abortus legaliseerde.

Katholieke universiteiten
Onder de ondertekenaars van de brief zijn de voorzitters van verschillende katholieke universiteiten, bisschoppen, religieuzen, voormalige stafleden van de bisschoppenconferenties en leiders van verschillende instituten en maatschappelijke organisaties.

‘Ongemarkeerde graven’
“Zoals kardinaal Sean O’Malley het vorig jaar zei in een homilie aan de Amerikaans-Mexicaanse grens: ‘We weten dat langs de grens de ongemarkeerde graven liggen van duizenden die alleen en naamloos stierven.”

Meer dan twintig
Er zijn, merken de auteurs op, meer dan twintig pro-life katholieken in het Huis van Afgevaardigden, “van wie velen zich zullen aansluiten bij de duizenden gelovigen, onder wie sommigen van ons, voor de Mars voor het Leven in Washington”, die donderdag plaatsvindt. “Als broeders en zusters in het geloof, dringen wij er bij deze verkozen officials en alle katholieken op aan de heiligheid van het menselijk leven in alle fases te verdedigen. We herkennen het beeld van God in de migrant aan de grens, de gevangene in de dodencel, de zwangere vrouw en het hongerige kind.”

‘Executive orders’ blokkeren
Vorige week nam het Huis een wet aan om de ‘executive orders’ van president Obama op het gebied van immigratie te blokkeren. Daaronder vielen het opschorten van de uitzetting van miljoenen mensen die illegaal in de VS verblijven, en een programma waaronder meer dan een half miljoen jong volwassenen en tieners die als minderjarige naar de VS kwamen, niet worden uitgezet als zij uit de problemen blijven.