fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Katholieken vragen paus om vervanging aartsbisschop San Francisco

KN Redactie 17 april 2015
image

“De advertentie is een verkeerde weergave van de katholieke leer, een verkeerde weergave van de aard van het lerarencontract [van het aartsbisdom – red] en een verkeerde weergave van de geest van de aartsbisschop”, schrijft het bisdom.

‘Grootste verkeerde weergave’
“De grootste verkeerde weergave van allemaal is dat de ondertekenaars stellen voor ‘de katholieke gemeenschap van San Francisco’ te spreken. Dat doen zij niet.”

Voormalige burgemeesters
De paginagrote advertentie in de San Francisco Chronicle bevat een door meer dan honderd katholieken ondertekende open brief. Onder hen zijn zakenmensen, prominente juristen, leiders van liefdadigheidsinstellingen en twee voormalige burgemeesters van San Francisco.

‘Vervang’
“Voorzie ons alstublieft van een leider die onze waarden en uw geest trouw is”, vraagt de groep aan de paus. “Vervang alstublieft aartsbisschop Cordileone.”

Leraren
Steen des aanstoots is een toevoeging aan de handboeken voor leraren en andere werknemers van de vier middelbare scholen van het aartsbisdom waarin de katholieke moraalleer wordt uitgelegd. De aartsbisschop vraagt van de staf van scholen dat zij in het openbaar geen standpunten innemen die tegen de kerkelijke leer ingaan of deze ondermijnen.

Geen misdienettes
Ook verwijt de groep mgr. Cordileone dat hij in de Sterre der Zee-parochie een priester aanstelde die besloot geen nieuwe misdienettes meer aan te nemen.

‘Zelfverklaarde prominente katholieken’
Eva Muntean van SFCatholics.org noemt het “waarlijk verbazingwekkend dat een groep zelfverklaarde ‘prominente katholieken’ zo op zichzelf gericht is dat zij kunnen eisen dat de Heilige Vader een aartsbisschop verwijdert”.