fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Kenia: christelijke docenten stoppen uit angst terrorisme

KN Redactie 1 juni 2015
image

De docenten vrezen nieuwe aanslagen in hun land van de Somalische terreurbeweging al-Shabaab. De terreurbeweging pleegde recent meerdere aanslagen specifiek gericht op christenen, waaronder die in april op de universiteit van Garissa waarbij 147 mensen omkwamen.

Veel docenten vertrokken
In het noorden van Kenia is een groot deel van de bevolking moslim, maar de meeste docenten zijn christen. Een woordvoerder van het bisdom Garissa meldt aan de website Religion News Service dat sinds de aanslagen toenamen veel “leraren zijn vertrokken en zich niet meer hebben gemeld. Dus zijn sommige scholen sindsdien gesloten”.

500 scholen mogelijk dicht
Volgens Jacob Kaimenyi van het Keniaanse Ministerie van Onderwijs zijn ten minste 95 openbare scholen in het noorden van Kenia inmiddels gesloten. Er wordt gevreesd dat er in de nabije toekomst mogelijk 500 scholen zullen sluiten, omdat volgens het Ministerie meer dan 2.000 christelijke docenten zouden weigeren nog langer les te geven.

Beveiliging
Hoewel openbare scholen massaal sluiten, zijn de meeste scholen die door de Kerk geleid worden nog wel open, maar ook daar zijn volgens het bisdom Garissa minder docenten en minder studenten aanwezig. “We doen ons best om niet te sluiten. Ouders hebben om meer beveiliging gevraagd en de regering heeft iets geregeld.”

Toename aanvallen
Sinds vorig jaar nemen aanvallen van terreurbeweging Al-Shabaab in Kenia toe, waarbij het geweld zich vaak richt op christenen. In november doodden militanten 28 mensen, vooral docenten, die op weg naar huis waren om Kerstmis te vieren. Vorige week bestormden militanten twee dorpen vlakbij de grens met Somalië.