Dat schrijft de Keniaanse bisschop Paul Kariuki, hoofd van de katholieke gezondheidscommissie van Kenia, in een verklaring. Hij schrijft naar aanleiding van de Afrikareis van paus Franciscus, die van 25 tot 30 november Kenia, Oeganda en de Centraal-Afrikaanse Republiek bezoekt.
De paus, verwacht mgr. Kariuki, “zal ons herinneren aan het belang van standaarden om wetgevers te gidsen bij het respecteren van de waardigheid van de menselijke persoon”.
De moedersterfte in Subsahara Afrika stijgt, merkt de bisschop op. In Kenia zelf sterven 488 vrouwen per 100.000 levend geboren kinderen, tegenover minder dan vijf per 100.000 in Nederland. Overheden en hulporganisaties echter “zijn vrouwen en moeders vergeten” en richten zich voornamelijk op de hiv- en aidsproblematiek.
Dat is volgens bisschop Kariuki ook terug te zien in de verdeling van fondsen: “Slechts 7,9% van het VN-budget is toegewezen aan de gezondheid van moeder en kind”, terwijl dat het vlak is “waar de mensen sterven”.
De bisschop wil een “Marshall-plan om moeders te helpen” en het Millenniumdoel over het terugdringen van moeder- en kindsterfte rond zwangerschap en bevalling te kunnen halen. Dat Millenniumdoel is “een van de meest genegeerde”, en “moeders doen er niet toe voor regeringen en internationale hulporganisaties”.
“Iedere vrouw in het meest ver afgelegen dorp zou toegang moeten hebben tot kwalitatieve gezondheids- en obstetrische zorg, niet tot de veilige moord op haar baby.”
Volgens de bisschop ontbreekt in de wereldwijde agenda de link tussen seks en verantwoordelijkheid. Daarbij “stellen de VN iedere vorm van abortus voor als een middel om de moedersterfte te verlagen. Wat gebeurt er met vrouwenrechten en de rechten van artsen?”
Mgr. Kariuki haalt ook uit naar anticonceptie en abortus, die volgens hem tegen de Afrikaanse waarden ingaan en “bewezen ineffectief zijn in het verlagen van de moedersterfte”.
“De benadering van sommigen”, zo stelt hij, “is om moederschap te elimineren, niet de moedersterfte.”
Er wordt “veel geweld gepleegd tegen vrouwen en kinderen”, vaak doordat hen niet de waarheid wordt verteld “over de neveneffecten van contraceptiva en abortus. Een van de eerste rechten van vrouwen is het recht de waarheid te kennen”.
De in Kenia werkzame Ierse priester Conor Donnely merkte onlangs tegen KN op dat vrouwen in het Oost-Afrikaanse land vaak de waarheid omtrent medicatie wordt onthouden, “en dat schaadt hen”.
In zijn brief blikt bisschop Kariuki ook terug op de rol van de Kerk in de zorg. Zij “heeft de geschiedenis van de gezondheidszorg veranderd” en runt vandaag de dag direct of indirect “30% van de ziekenhuizen in Kenia”.
De paus, schrijft hij, “komt naar Afrikaanse bodem als de grootste zorgwerker ter wereld”.
De Keniaanse ‘onderwijsbisschop’ Maurice Muhatia Makumba zei iets soortgelijks. In een verklaring noemt hij het pausambt “de grootste onderwijzer ter wereld”. “Het vaak ‘tegenculturele’ werk van katholieke scholen, jonge levens vormen in deugd, waarheid en een levende katholieke identiteit, blijft cruciaal.”
Lees hier het volledige verhaal over de katholieke organisatie MaterCare en haar strijd tegen moedersterfte in Kenia.