fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Keniaanse VN-ambassadeur: voor geslaagde ontwikkeling moet je ook ongeboren leven in ogenschouw nemen

KN Redactie 27 februari 2015
image

Dat stelt de Keniaanse ambassadeur bij de VN, die wordt gezien als een van de architecten van de nieuwe doelen, zo meldt C-Fam.

‘Voorkant van ontwikkeling’
“Als we de voorkant van ontwikkeling niet goed krijgen, krijgen we de achterkant ook niet goed”, zei ambassadeur Macharia Kamau. Dit omvat beleid om kinderen te helpen “voordat zij geboren worden, kinderen op het moment van geboorte, eerste vijf jaar van het leven, de jeugd”.

Onderhandelingsronde
Kamau deed zijn uitspraken vorige week tijdens de laatste onderhandelingsronde voor de nieuwe VN-ontwikkelingsagenda, die hij mede leidt.

Hele levenscyclus
Een populaire pleitster voor de rechten van ouderen, Helen Hamlin, stelde daar dat de nieuwe agenda mensen centraal moet stellen in ontwikkelingsbeleid, “van de geboorte via de kindertijd en jeugd tot volwassenheid en ouderdom”. Kamau voegde daar de fase voor de geboorte aan toe, en merkte op dat de hele levenscyclus moet worden bekeken om ontwikkeling te kunnen doen slagen.

‘Levensverwachting’
“De doorwerking van emotionele en mentale moeilijkheden, van ziektes, van vroege dood, zullen duidelijk effect hebben op de levensverwachting van mensen. Dus op de een of andere manier moeten we deze cyclus goed krijgen”, aldus Kamau.

Ondervoeding
De zwangerschap wordt breed gezien als een periode die van groot belang is voor de gezondheid van moeder en kind. Ondervoeding tijdens de zwangerschap en kindertijd is een belangrijke oorzaak van sterfte en kan de psychische en geestelijke ontwikkeling van kinderen beïnvloeden, waardoor het moeilijk wordt voor hen om aan armoede te ontsnappen.

Centraal stellen
Kamau waarschuwde dat het centraal stellen van de hele levenscyclus, in plaats van de ontwikkeling in deeltjes op te breken, in veel ontwikkelingsprogramma’s op internationaal en nationaal niveau nog geen realiteit is.

Abortusdebat
De ambassadeur noemde zichzelf vorig jaar een “agnost” op het gebied van beleid met betrekking tot de zogeheten ‘reproductieve rechten’. Expliciete erkenning van de noodzaak kinderen al te helpen, heeft desalniettemin ook gevolgen voor het abortusdebat. Het zou het argument van abortusvoorstanders ondermijnen dat ongeboren kinderen geen mensen zijn die het verdienen beschermd te worden.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21