fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Kerk moet niet naïef zijn bij opvang vluchtelingen’

KN Redactie 10 september 2015
image

De Praagse kardinaal Dominik Duka heeft er in een radioprogramma op gewezen dat de Kerk in beginsel mensen in nood met open armen moet ontvangen. Als het echter gaat om vluchtelingen, moet men wel “waakzaam” blijven. Het gevaar bestaat “dat er met de golf van vluchtelingen ook vijanden naar ons toekomen”. Het is immers bekend dat jonge mensen, zelfs kinderen voor terreurdaden worden misbruikt. De veiligheid van eigen land en burgers dient bovenaan te blijven staan.

Falend immigratiebeleid

Duka sprak over de wens van veel vluchtelingen in Duitsland terecht te komen. De steeds herhaalde kreet ‘Hongarije fout, Duitsland goed’ lijkt hem “het toonbeeld van een georganiseerde campagne”. De momenteel genomen noodmaatregelen tonen het “falen van een immigratiebeleid” in Duitsland en elders.

Eerlijk zijn

De aartsbisschop sluit zich aan bij de Slowaakse premier Robert Fico, die tegen een extra opname van vluchtelingen is. “Hebben wij er al goed over nagedacht, hoe wij in dit land met de aanwezigheid van Roma, Vietnamezen en andere minderheden in het reine komen?”, aldus de bisschop. “Als we eerlijk zijn, moeten we toegeven dat we tegenover buitenlanders een voorzichtige houding aannemen.” Dit moet ook in het huidige vluchtelingendebat worden meegenomen. (KN/Kath.net)