fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Kerk Nigeria roept op tot acceptatie verkiezingsuitslag

KN Redactie 1 april 2015
image

Allereerst de beide grootste partijen moeten hun aanhangers tot vrede aansporen, zo zei volgens de Nigeriaanse Guardian de aartsbisschop van Jos en voorzitter van de bisschoppenconferentie, mgr. Ignatius Kaigama.

Wisseling van de wacht
Volgens mgr. Kaigama moet tot elke prijs worden vermeden dat een wisseling van de wacht gepaard gaat met onrust in het land, om te voorkomen dat terreurgroep Boko Haram die aangrijpt voor nieuwe aanvallen.

Feliciteren
De zittende president Goodluck Jonathan liep dinsdag op de definitieve uitslag vooruit door zijn uitdager Muhammadu Buhari telefonisch te feliciteren met de overwinning.

Half miljoen stemmen
De moslim Buhari lag gisteren ongeveer een half miljoen stemmen voor op de christelijke Jonathan. Naast een absolute meerderheid moet de winnaar in twee derde van de deelstaten minstens 25% van de stemmen behalen.

Vreedzaam gedrag
Aartsbisschop Kaigama feliciteerde het Nigeriaanse volk met zijn vreedzame gedrag tijdens de verkiezingen en met zijn geduld in het licht van technische tegenslag bij de verkiezingen.

Optimistisch
Waarnemers vrezen dat de verkiezingsuitslagen gemanipuleerd zijn. Kaigama echter toonde zich optimistisch dat de door kiescommissie INEC vrijgegeven cijfers beantwoorden aan de realiteit.

Moeilijkheden
Bij aanvallen door Boko Haram kwamen zaterdag in het noorden van Nigeria veertig mensen om. Technische moeilijkheden leidden ertoe dat in delen van het land ook op zondag moest worden gestemd.