fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Kerk ‘traag’ met aanpakken lakse bisschoppen

KN Redactie 9 februari 2015
image

Dat heeft Marie Collins gezegd, lid van de Pauselijke Commissie voor Bescherming van Kinderen. Zowel Collins als Peter Saunders, beiden misbruikslachtoffer en lid van de commissie, dreigen op te stappen als er geen vaart achter de kwestie wordt gezet, meldt de Vatican Insider.

Een en ander bleek zaterdag bij een persconferentie van de commissie naar aanleiding van haar eerste voltallige zitting. De commissie is door paus Franciscus ingesteld om nadere maatregelen uit te werken om seksueel misbruik van minderjarigen door kerkelijke medewerkers tegen te gaan.

Bisschoppen aansprakelijk
De commissie maakt zich vooral zorgen over de aansprakelijkheid van bisschoppen, of zij zich verantwoordelijk voelen of meldingen van misbruik in hun bisdom negeren. De commissie werkt in dit licht aan beleidsaanbevelingen voor de paus. Het mag niet zo zijn dat dingen op beloop gelaten worden, aldus kardinaal Sean O'Malley, voorzitter van de commissie en lid van de Raad van Kardinalen.

Richtlijnen
In 2011 heeft het Vaticaan alle bisschoppenconferenties gevraagd hun richtlijnen voor de aanpak van seksueel misbruik toe te zenden. Daarop heeft 96% van de conferenties gereageerd. Met de andere is het Vaticaan in gesprek.
Vorige week heeft paus Franciscus alle bisschoppenconferenties en religieuze oversten opgeroepen mee te werken met de commissie en een contactpersoon aan te stellen.

Slachtoffers ontmoeten
Kardinaal O'Malley is blij met de oproep van de paus misbruikslachtoffers te ontmoeten. Als aartsbisschop van Buenos Aires zou hij in de loop der jaren met honderden slachtoffers gesproken hebben. Peter Saunders, zelf slachtoffer, zei dat slachtoffers daar te vaak voor terugschrikken. Hoewel misbruik soms tientallen jaren geleden gebeurde blijft het de rest van je leven bij, aldus Saunders. In die zin gaat het niet om "oude" misdrijven, aldus Saunders.

De Brit liet weten dat als de commissie onvoldoende medewerking krijgt hij op zal stappen. "Ik denk dat het geen discussiepunt is dat er veel te veel is toegedekt, dat er veel te veel clerici zijn beschermd en van plaats naar plaats zijn verschoven", aldus Saunders.