fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Kerk veroordeelt aanslag op Charlie Hebdo

KN Redactie 7 januari 2015
image

Bij de aanslag doodden drie schutters ten minste twaalf mensen. De politie maakt jacht op de daders.

‘Dubbele veroordeling’
Priester Ciro Benedettini van de persdienst van de Heilige Stoel sprak in Rome een “dubbele veroordeling” uit: “een veroordeling voor de daad van geweld” zelf en “een veroordeling van de aantasting van de persvrijheid, even belangrijk als de godsdienstvrijheid”.

‘Afschuw’
De Franse bisschoppenconferentie heeft in een verklaring haar “afschuw” uitgedrukt over de aanslag op de redactie van het blad.

‘Gruwelijks’
De gedachten van de Franse Kerk gaan allereerst uit “naar de families en naasten van de slachtoffers die zich geconfronteerd zien met iets gruwelijks en onbegrijpelijks. Zij verzekert ook de redactie en medewerkers van Charlie Hebdo van haar grote droefheid”.

‘Vrijheid van meningsuiting’
“Een dergelijke terreur is duidelijk ongehoord. Niets kan een dergelijk geweld rechtvaardigen”, schrijft woordvoerder mgr. Ribadeau-Dumas, die de tekst ondertekende. “Het raakt des te meer aan de vrijheid van meningsuiting, fundamenteel element van onze samenleving.”

‘Barbarij’
De “barbarij die zo is uitgedrukt in deze aanslag verwondt ons allen”, en “wij moeten meer dan ooit de aandacht verdubbelen voor de ondermijnde broederschap en voor de altijd te versterken vrede”.