fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Kerkelijk huwelijk haalbaar voor alle gedoopten’

KN Redactie 23 januari 2016
image

Dat zei paus Franciscus vrijdag tijdens een toespraak tot de Romeinse Rota. Het is “een realiteit die, met de genade van Christus, kan worden ervaren door alle gedoopten”, citeert CWN de paus.

In zijn toespraak benadrukte Franciscus het belang van handhaving van de kerkelijke leer over het huwelijk. Deze opdracht “is altijd actueel, maar van bijzonder belang in onze tijd”.

Mededogen en trouw

De Romeinse Rota oordeelt over individuele gevallen volgens de wetten van het christelijk huwelijk en vervult daarmee een dubbele rol. Zij toont het mededogen van de Kerk en op hetzelfde moment haar trouw aan de leer van Christus, aldus de paus. Zo toont de Kerk “de onfeilbare barmhartige liefde van God voor gezinnen, vooral die gewond door zonde en de beproevingen van het leven. Op hetzelfde moment verkondigt zij de essentiële waarheid van het huwelijk volgens Gods plan.”

Blijvend voorwerp van liefde

De paus benadrukte dat de rechters medeleven moeten betonen, vooral in gevallen waarin zij de geldigheid bevestigen van een ongelukkig huwelijk. Ze moeten “altijd onthouden dat mensen die, door de keuze of ongelukkige omstandigheden van het leven, in een objectieve staat van zonde leven, voorwerp blijven van de barmhartige liefde van Christus en dus de Kerk zelf zijn.”

Gebrek aan kennis

De Kerk erkent dat veel jonge mensen een huwelijk aangaan zonder een goed begrip van hun verantwoordelijkheden, vervolgde de paus. Hij merkte op dat “sommige christenen een sterk geloof hebben, gevormd door de liefde, gesterkt door een goede catechese en gevoed in gebed en sacramenteel leven, terwijl anderen een zwak en verwaarloosd geloof hebben, ongevormd, ongeschoold of vergeten.” Toch zijn de doelstellingen van het christelijk huwelijk haalbaar voor alle paren. Veel paren leren “de volheid van Gods plan voor het huwelijk” slechts geleidelijk, door ervaring, waarderen, aldus de paus.

Geen ongehuwd samenwonen

In een duidelijke verwijzing naar de acceptatie van andere samenlevingsvormen zei de paus dat “er geen verwarring kan bestaan tussen het gezin zoals door God gewild en elke andere vorm van samenleven.” Deze onmiskenbare afwijzing van ongehuwd samenwonen lijkt een reflectie op zijn de besprekingen van de bisschoppensynode van oktober vorig jaar. Toen pleitten sommige prelaten voor openheid voor ongehuwd samenwonen en homoseksuele relaties.

Traditionele leer bevestigd

Ook de nadruk dat het huwelijk geen verheven ideaal is dat voor weinigen is weggelegd lijkt een reactie op de discussies tijdens de synode. Toen zeiden verschillende bisschoppen dat bijna niemand aan het ideaal voldoet. Verschillende prominente Vaticaan watchers leiden daaruit af dat de paus in zijn postsynodale exhortatie de traditionele leer over huwelijk en gezin zal bevestigen. Dat zou de pleitbezorgers voor radicale hervormingen kunnen teleurstellen.