De campagne werd dinsdag gelanceerd. Vanuit katholieke hoek wordt het initiatief gesteund door de bisschoppen, de Konferentie Nederlandse Religieuzen, de Bisschoppelijke Vastenaktie en de Katholieke Vereniging voor Oecumene (KVvO).
Hoewel er volop aandacht is voor de politieke en militaire kant van het conflict, en voor de vluchtelingenstroom, is er “nauwelijks aandacht” voor de situatie van de Kerken, ziet Geert van Dartel van de KVvO.
“Vanuit mijn achtergrond merk ik dat mensen weinig weten van de aanwezigheid van christelijke gemeenschappen daar, die wortels hebben tot in de eerste eeuwen van het christendom”, zegt Van Dartel tegen Katholiek Nieuwblad.
Tegelijk, voegt hij toe, “kunnen we wel wijzen op non-informatie in de media, maar moeten we er zelf over berichten. Dat is onze verantwoordelijkheid. Daarom richten we deze campagne op de publieke opinie”.
De deelnemende organisaties hopen mensen binnen en buiten de Kerken en in de politiek te wijzen op het belang van christelijke aanwezigheid in het Midden-Oosten, en hun betrokkenheid bij het probleem te vergroten. Ook hoopt men de veiligheid van de christelijke minderheid te bevorderen.
Syrische en Iraakse christenen voelen zich in de steek gelaten door de westerse wereld, bevestigt Van Dartel op grond van zijn contacten. “Als je beelden van de verwoestingen in Aleppo of Homs ziet, kan ik me dat voorstellen. Wie kan, gaat weg, en de armen blijven achter.”
Westerse christenen kunnen concreet iets doen voor hun vervolgde geloofsgenoten, aldus Van Dartel. “Laat hen niet in de steek. Bid voor hen en steun organisaties die hulplijnen met Syrië en Irak hebben.”
Om hun noodkreet te onderbouwen, verspreiden de organisaties via onder meer www.hoopvoordekerkinsyrieenirak.nl een vragenlijst. Daarin wordt gepeild wat mensen weten van de Kerken in Syrië en Irak, wat hun betrokkenheid daarbij is en hoe zij tegenover de vluchtelingenproblematiek staan.