fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Kerken Zuid-Soedan lanceren nieuw vredesproces

KN Redactie 11 augustus 2015
image

Het initiatief werd zaterdag bekend gemaakt in Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst waar onder meer ook de islamitische raad en vertegenwoordigers van de regering bij aanwezig waren.

Twaalf christelijke Kerken

De Raad van Kerken verenigt in Zuid-Soedan een twaalftal christelijke Kerken. Sinds begin juni werkt de raad aan het opzetten van een vredesproces in het land. Eind juli gaf men een document uit met de titel “Teken het akkoord!”, waarmee een dwingende oproep werd gedaan om de oorlog voorgoed te beëindigen.

Bloedige strijd

Zuid-Soedan is vier jaar geleden ontstaan na afscheiding van Soedan. Door onenigheid tussen president Salva Kiir en vice-president Riek Machar is er eind 2013 een bloedige strijd ontstaan tussen de stammen waar zij toe behoren. Volgens de VN zijn er sinds het uitbreken van het conflict tienduizenden mensen omgekomen bij het geweld en zijn ongeveer 500.000 mensen het land uit gevlucht.

‘Oorlog moet eindigen’

“Alleen de Kerken staan zo dichtbij de mensen dat ze veel mensen samen kan brengen in een initiatief van vrede”, zegt de secretaris-generaal van de Raad van Kerken, pater James Oyet. De aartsbisschop van Juba, Paulino Lukudu Loro, roept iedereen op het vredesakkoord zo snel mogelijk te ondertekenen. “Deze oorlog moet eindigen.” De Raad van Kerken hoopt dat de vredesonderhandelingen op 17 augustus al kunnen worden afgesloten.