fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Koning van Jordanië: ‘christenen zijn integraal deel van onze samenleving’

KN Redactie 24 december 2015
image

“Vanaf het begin zijn zij essentiële partners geweest voor onze cultuur, voor de opbouw van onze samenleving en voor de verdediging van de islam”. Dat zei de koning van Jordanië afgelopen maandag in een uitzending op de nationale televisie.

Geboortedag Mohammed

Abdoellah II gaf op tv een toespraak aan het Jordaanse volk bij gelegenheid van zowel de viering van de geboortedag van de profeet Mohammed (dit jaar op 24 december) als Kerstmis.
De koning onderstreepte daarbij de symbolische waarde van het feit dat beide feesten dit jaar in dezelfde periode worden gevierd. Omdat moslims de maankalender volgen, verschuiven hun feestdagen. Het komt zelden voor dat Kerstmis en de feestdag van de geboorte van de profeet Mohammed vrijwel samenvallen.

Moeilijke periode

De koning zei ook dat het Midden-Oosten momenteel “een zeer moeilijke periode doormaakt”. “Veel landen in het Midden-Oosten, en in de wereld, hebben te lijden onder de verspreiding van extremisme en geweld en het afwijken van de ware principes en leer van de islam en het christendom.” 

Gemeenschappelijke waarden

“Wat moslims en christenen samenbrengt zijn gemeenschappelijke waarden”, benadrukte de koning. Die waarden “worden ten diepste gedwarsboomd door de praktijken van de Khawarej, de bannelingen van de islam.”

Religieuze harmonie

De koning verzekerde er zijn volk van “wij met solidariteit en vastberadenheid sterk en verenigd zullen blijven staan tegen het kwaad van het terrorisme en extremisme”. Hij riep de Jordaniërs op om de religieuze harmonie die altijd in Jordanië bestaan heeft, “te blijven verdedigen en liefhebben”.