fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Koptisch-orthodoxe Kerk erkent martelaarschap 21 vermoorde Kopten

KN Redactie 22 februari 2015
image

Dat heeft paus Tawadros II, het hoofd van de Koptisch-orthodoxe Kerk bekendgemaakt, meldt Radio Vaticaan.

Heiligverklaring
De 21 vermoorde Koptische-christenen zullen jaarlijks op 15 februari als martelaar worden herdacht op de koptisch-orthodoxe kerkelijke kalender.

De plaatsing van de martelaren op de koptisch-orthodoxe liturgische kalender is te vergelijken met de heiligverklaring van martelaren binnen de rooms-katholieke Kerk.

Terroristen van de Islamitische Staat gaven vorige week een gruwelijke video vrij waarop de onthoofding van de 21 Kopten is te zien.

Geloof belijden
Op de beelden is te zien hoe sommige van de koptisch-orthodoxe christenen vlak voor hun onthoofding "Heer Jezus Christus" zeggen.

Een broer van twee van de martelaren heeft woensdag in een interview met een christelijke Arabische zender de terroristen van IS zelfs bedankt voor het tonen van de beelden waarop de Kopten hun geloof belijden, omdat het volgens hem het geloof van veel christenen heeft versterkt.

'Geloof versterkt'
"IS heeft ons meer gegeven dan waar we om gevraagd hebben, doordat ze de beelden waarop zij (de Kopten) hun geloof in Jezus Christus belijden niet hebben bewerkt. IS heeft ons geholpen ons geloof te versterken", aldus Beshir Kamel.

Beshir zei trots te zijn op zijn broers Bishoy en Samuel. Hun martelaarschap is "een teken van eer tot het christendom", aldus Beshir.

Hemel
Op de vraag wat hij zou doen wanneer hij een militant van IS zou zien, antwoordde Beshir dat hij zou doen wat zijn moeder gezegd had. "Mijn moeder, een ongeschoolde vrouw van in de zestig, zei dat ze hem zou vragen haar huis binnen te gaan om God te vragen zijn ogen te openen, omdat hij de reden is dat haar zoon het Koninkrijk van de hemel is binnengegaan."