fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Koptische paus: Mohammedcartoons ‘Charlie’ zijn ‘aanstootgevend’

KN Redactie 16 januari 2015
image

Dit zei het hoofd van de koptisch-orthodoxe Kerk, Tawadros II, tegenover enkele journalisten, zo meldt de Vaticaanse missiepersdienst Fides.

Oplage
De eerste Charlie na de aanslag van 7 januari werd in een oplage van vijf miljoen exemplaren verspreid. Op de covertekening staat Mohammed, met een traan op het gezicht en een ‘Je suis Charlie’-bordje in de handen, onder de titel ‘Alles is vergeven’.

‘Geen enkele baat’
“Ik weiger iedere vorm van persoonlijke belediging”, aldus Tawadros, “en wanneer de belediging gerelateerd is aan godsdiensten kunnen ze niet goedgekeurd worden, noch op een menselijk, noch op moreel of sociaal vlak. Ze helpen de vrede in de wereld niet en brengen geen enkele baat voort.”

‘Echte vrijheid is altijd verantwoordelijk’
De koptisch-katholieke bisschop van Guizeh zei tegen Fides: “De cartoons worden verheerlijkt als een uiting van vrijheid. Maar echte vrijheid is altijd verantwoordelijk. Ze beledigt niet nodeloos, ze kwetst, in het bijzonder wanneer ze over godsdienst en geloof spreekt, anderen niet. Misschien moet men geen belang geven aan deze bespottingen, en geen reacties hebben die vervolgens worden gemanipuleerd en vertekend als obscurantisme.”