fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

L’Osservatore Romano: meer dan 6000 vluchtelingen bij angelusgebed met paus Franciscus

KN Redactie 14 januari 2016
image

De ruim zesduizend vluchtelingen zullen bij het zondagse angelusgebed zijn vanwege de Werelddag van de Migranten en de Vluchtelingen.

27.000

In Italië vangen parochies, heiligdommen, kloosters en andere religieuze instellingen naar schatting 27.000 vluchtelingen op.

‘Evangelie van Barmhartigheid’

Paus Franciscus koos voor de Werelddag van de Migranten en de Vluchtelingen als thema: ‘Migranten en vluchtelingen dagen ons uit. Het antwoordt van het Evangelie van Barmhartigheid’.

‘Broeders en zusters’

In zijn boodschap voor de Werelddag van de Migranten en de Vluchtelingen schreef de paus dat migranten “onze broeders en zusters” zijn, “op zoek naar een beter leven, ver weg van armoede, honger, uitbuiting en de oneerlijke verdeling van de opbrengsten van onze planeet, welke bedoeld zijn om op billijke wijze te worden gedeeld onder allen”.

‘Cultuur van ontmoeting’

Volgens de paus is er tussen migranten en de samenlevingen die hen ontvangen een “cultuur van ontmoeting” nodig.

Integratie zal volgens de paus leiden tot “wederkerige verrijking” wanneer zowel migranten als de samenlevingen die hen ontvangen bereid zijn hun levensstijl aan te passen.

‘Aanvaarding van God zelf’

“In het hart van het Evangelie van de barmhartigheid zijn de ontmoeting met, en de aanvaarding door anderen verweven met de ontmoeting en de aanvaarding van God zelf”, aldus paus Franciscus in zijn boodschap voor de Werelddag van de Migranten en de Vluchtelingen.

‘Hoop en levensvreugde’

“Anderen verwelkomen betekent God in persoon verwelkomen! Laat u niet beroven van de hoop en levensvreugde, geboren uit uw ervaring van Gods barmhartigheid, zoals overduidelijk naar voren komt in de mensen die u ontmoet op uw wegen.”

‘Maria, Moeder van de vluchtelingen’

Tot slot vertrouwt de paus de lezers van zijn boodschap voor de Werelddag van de Migranten en de Vluchtelingen “toe aan de Maagd Maria, Moeder van de migranten en vluchtelingen, en aan de heilige Jozef die de bitterheid van emigratie meemaakten”.

59,5 miljoen vluchtelingen

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR waren er eind 2014 59,5 miljoen mensen ontheemd als gevolg van vervolging, geweld, conflicten of mensenrechtenschendingen.

Een stijging van ruim 8 miljoen vluchtelingen ten opzichte van eind 2013, toen er volgens de UNHCR 51,2 miljoen mensen op de vlucht waren.

In juni zal de UNHCR de cijfers over 2015 publiceren.