fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Laat het Heilig Land niet in de steek’

KN Redactie 5 augustus 2015
image

De overste van de Franciscanen in het Heilig Land, Pierbattista Pizzaballa, doet zijn oproep op de website terrasanta.net. Als custos is hij namens de Heilige Stoel verantwoordelijk voor de pelgrimsplaatsen in het Heilig Land.

‘Grote angst’

Pater Pizzaballa ziet het aantal pelgrimages naar het Heilig Land al enige tijd dalen, “met name vanwege de angst die veroorzaakt wordt door de oorlogen in het Midden-Oosten en de aanvallen van fundamentalistische groeperingen die ook in Westerse landen bloed hebben vergoten.” De custos schrijft dat er alleen al vanuit Italië 40% minder bezoekers komen. “Er blijft grote angst bestaan om naar het Heilig Land af te reizen.”

‘Veiligheid gegarandeerd’

Desondanks, zo zegt hij, is er “geen schappelijk motief om geen pelgrimage naar de heilige plaatsen te organiseren.” Volgens Pizzaballa is “de veiligheid in de heiligdommen en in de gebieden waar de pelgrims heen gaan gegarandeerd”. Namens de verschillende christelijke gemeenschappen doet de custos de dringende oproep: “Laat het Heilig Land niet in de steek”.

‘Aanwezigheid nodig’

Omdat de christenen in het Heilig Land een minderheid vormen, hebben zij volgens de Franciscaan “meer dan ooit de aanwezigheid en steun van de pelgrims nodig die hier in gebed komen van over de hele wereld.” De custos nodigt bisdommen, parochies en bewegingen uit “om ons niet in de steek te laten, maar te werken aan een pelgrimage naar het Heilig Land, opdat het een getuigenis is van vrede en dialoog”.