fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Leiding van Pauselijk Oosters Instituut weggestuurd’

KN Redactie 21 april 2015
image

Dat meldt Sandro Magister. James McCann, een Amerikaanse jezuïet die in 2010 tot rector werd benoemd, staat nog altijd als rector op de website van het instituut, dat sinds zijn oprichting in 1917 een centrum van geleerdheid over het Oosters christendom is. Met hem zijn ook vice-rector Massimo Pampaloni en de decanen , Philippe Luisier en Michael Kuchera, uit hun functie ontheven.

Ongeregeld stelletje
De rector zou tussentijds vervangen zijn door Samir Khalil Samir (77), de vermaarde islam-expert van het Vaticaan en eveneens jezuïet. Volgens Magister is het instituut afgezakt – juist nu het meer nodig is dan ooit – doordat het onderwijs werd toevertrouwd aan docenten van twijfelachtig niveau en “aan een ongeregeld stelletje professoren met tijdelijk verlof van andere universiteiten, die in een paar weken moeten doen wat een heel semester zou moeten duren, alles ten koste van de studenten.”

Dood gevonden
De generaal van de jezuïeten zou in reactie op meldingen van wantoestanden een inspecteur naar het instituut hebben gestuurd: Gianfranco Ghirlanda, voormalig rector van de Gregoriaanse universiteit. Diens ingrijpen zou geleid hebben tot de huidige grote schoonmaak. Navant detail is dat vorige week een van de hoogleraren, fr. Lanfranco Rossi, even buiten Rome dood werd gevonden. Over de omstandigheden van zijn dood is nog niets bekend.

Overgang
Een van de vice-rectors van het instituut, Constantin Simon, een Amerikaan van Oekraïens-Hongaarse afkomst maakte onlangs een spectaculaire overgang naar de Russisch-orthodoxe Kerk.