fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Leken vragen paus om helderheid

KN Redactie 2 augustus 2015
image

Volgens de petitie is dat “de enige manier om de groeiende verwarring onder de gelovigen te overwinnen” over thema’s als huwelijk, echtscheiding en homoseksuele relaties.

‘Culturele Revolutie’

“Een interventie van het hoogste [kerkelijke] gezag is nodig om de oprukkende Culturele Revolutie te keren die door antichristelijke krachten wordt gepromoot”, aldus de initiatiefnemers van de petitie. Die krachten “proberen al decennia de morele overtuigingen van mensen te ondermijnen die gebaseerd zijn op het Evangelie en de natuurwet.”
Tot de ondertekenaars behoort onder anderen kardinaal Raymond Burke, die paus Franciscus in november vorig jaar heeft opgeroepen om helderheid inzake de kerkelijke Leer over seksualiteit.

Omstreden pleidooien

De petitie volgt op de groeiende verwarring en onvrede over de gang van zaken tijdens de Buitengewone Synode over het Gezin van oktober vorig jaar. Daarbij bepleitten sommige bisschoppen openlijk en met schijnbare steun van de paus de toelating van hertrouwd gescheiden katholieken tot de communie. Ook willen enkele bisschoppen grotere vrijheid voor homoseksualiteit.

Honderd vragen

Het initiatief tot de petitie is genomen door een aantal lekenorganisaties. Die hebben ook een boekje uitgegeven onder de titel ‘Voorkeursoptie voor het Gezin’ dat honderd vragen over huwelijk, seksualiteit en gezin op toegankelijke wijze beantwoordt.

Het boekje is ook in het Nederlands verschenen.

De petitie kan ook in het Nederlands worden getekend via www.filialappeal.org