fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Lichaam vermoorde missionaris niet naar Peru voor zaligverklaring

KN Redactie 9 oktober 2015
image

Het Peruaanse bisdom Chimbote, waar de zaligverklaring plaats zal vinden, noemde de aanwezigheid van het lichaam van de vermoorde priester eerder “noodzakelijk en onmisbaar” voor de ceremonie. Die zal op 5 december echter toch gewoon doorgaan. Daarbij zijn wel enkele relieken van de missionaris aanwezig die na zijn dood achterbleven in Peru.

Geen recht gedaan

De emeritus-bisschop van het Peruaanse bisdom Chimbote, waar de zaligverklaring plaatsvindt, was naar Italië afgereisd om de broers over te halen het lichaam vrij te geven, maar zij gingen niet akkoord. De bisschop van Chimbote, Ángel Francisco Simón Piorno, zegt dat de twee jongere broers tegen verplaatsing naar Peru zijn, “omdat zij verschillende keren brieven hebben geschreven naar de staat waarin ze vragen om de schuldigen aan de moord te veroordelen, maar ze hebben nooit een antwoord gekregen”. Zij vinden dat de Peruaanse regering hun broer geen recht heeft gedaan.

Lichtend Pad

Don Alessandro Dordi werkte al elf jaar als missionaris in de Peruaanse Andes, toen hij op 25 augustus 1991 werd vermoord door leden van de destijds in Peru actieve maoïstische terreurbeweging Lichtend Pad. Enkele dagen daarvoor waren al twee Franciscaanse broeders vermoord, de uit Polen afkomstige Michael Tomaszek en Zbigniew Strzalkowski. Ook zij worden op 5 december zalig verklaard.

Familiegraf

Het lichaam van Alessandro Dordi werd na zijn dood teruggebracht naar het Italiaanse Bergamo, waar hij werd bijgezet in het familiegraf. De lichamen van de beide Poolse broeders werden wel in Peru begraven en zullen worden overgebracht naar Chimbote voor de zaligverklaring.

Martelaren

Leden van Lichtend Pad hebben verklaard dat zowel don Dordi als de beide Franciscaanse broeders werden vermoord vanwege hun geloof. Op 3 februari van dit jaar erkende paus Franciscus daarom hun martelaarschap.