fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Magister in Katholiek Nieuwsblad: ‘Uitgelekte encycliek een concept? Onzin’

KN Redactie 23 juli 2015
image

‘Maar drie woorden die gewijzigd zijn’

Volgens Magister blijft Vaticaans woordvoerder Federico Lombardi erbij “dat het om een conceptversie ging, maar dat is onzin. Ik heb de tekst vergeleken met de officiële en in tweehonderd pagina’s heb ik maar drie woorden gevonden die gewijzigd zijn”.

Toegang tot persruimte ontzegd

Magister, die werkt voor L’Espresso, raakte na de publicatie van de encycliek Laudato Si’ voor onbepaalde tijd zijn toegang tot de persruimte van de Heilige Stoel kwijt.

‘Inleidende tekst’

Tegen KN-Romecorrespondente Marta Petrosillo zegt Magister dat niet hij, maar de directeur van L’Espresso tot het publiceren besloot. De vaticanist was alleen gevraagd “om een inleidende tekst te schrijven voor de website van het tijdschrift en ik heb dat geaccepteerd”.

‘Niet in vleierige termen’

Hij wijt zijn uitsluiting aan “een aversie jegens mij in bepaalde culturele en religieuze kringen, die niet alleen een hekel aan mij hebben, maar aan iedereen die niet in vleierige termen schrijft over dit pontificaat”.

Benoemingen paus Franciscus

Magister gaat in het interview verder onder meer in op de bestuursstijl van paus Franciscus, diens benoemingen tot nu toe, de diplomatieke rol van de Heilige Stoel, de komende gezinssynode en de hervorming van de Romeinse curie.

Lees hier het hele interview met Sandro Magister in Katholiek Nieuwsblad van deze week. Hier en hier is meer te lezen over het tot stand komen van de encycliek. KN op papier lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement.