Dat meldt NRC Handelsblad. De zestien leerlingen zouden volgens de krant mogelijk afkomstig zijn uit een illegale nederzetting op de Westelijke Jordaanoever.
Branduitbraak, dak ingestort
In de nacht van woensdag op donderdag brak brand uit in de kerk aan het Meer van Galilea. Er ontstond veel schade; zo stortte het dak van de kerk in.
Lichte klachten door rook
Twee mensen, een monnik en een staflid van het aanpalende benedictijnenklooster, moesten met lichte klachten als gevolg van het inademen van rook naar het ziekenhuis.
Hebreeuwse graffiti
Op een muur werd na de brand Hebreeuwse graffiti aangetroffen, met de tekst ‘Alle afgoden worden vernietigd’. Volgens The Times of Israel is het een citaat uit het ‘Aleinu’-gebed, dat in Joodse diensten driemaal daags gebeden wordt. Dat zou kunnen wijzen op een aanval door Joodse extremisten.
Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer de afgelopen jaren dat onder andere christelijke plekken in Israël slachtoffer worden van aanvallen waarbij graffiti werd aangebracht. In een aantal gevallen zat er een extreme Joodse groep genaamd ‘Price Tag’ achter.
‘Escalatie antichristelijk geweld’
Mgr. William Shomali, hulpbisschop van het patriarchaat van Jeruzalem, sprak tegenover hulporganisatie Kerk in Nood van “een echte escalatie van antichristelijk geweld”.
‘Wat zal er volgen?’
Volgens mgr. Shomali gaat het “van een kleine brand die weinig schade veroorzaakt naar een grotere brand, en uiteindelijk naar een brandstichtingsaanval die grote schade bedoelt te veroorzaken en zelfs moorden. We mogen vragen: wat zal er volgen?”
‘Niet alle Israëliërs over een kam scheren’
Mgr. Shomali merkte op: “Ik ben nog altijd geneigd te denken dat de daad is begaan door een zeer kleine en agressieve groep. Ik kan niet alle Israëliërs over een kam scheren, aangezien er liberale en tolerante Joden zijn, zij die dat minder zijn en uiteindelijk diegenen die niet-Joden haten. Mijn angst is dat deze radicalen in aantal en in de mate van intolerantie toenemen”.
Netanyahu: ‘Voor haat geen plaats’
De Israëlische premier Netanyahu noemde de brandstichting “een aanval op ons allen” en voegde toe dat “in Israël vrijheid van godsdienst een van onze kernwaarden is, die bij wet gegarandeerd worden. De verantwoordelijken voor deze verachtelijke misdaad zullen met de volle kracht van de wet geconfronteerd worden. Voor haat en intolerantie is in onze maatschappij geen plaats”.
{gallery}Brandstichting Tabgha{/gallery}