fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Begin gemaakt met openen Heilige Deur Sint Pieter

KN Redactie 18 november 2015
image

Na een korte ceremonie en een gebed van kardinaal Angelo Comastro zijn de zogeheten ‘sampietrini’ gisterenavond begonnen het metselwerk weg te hakken waarmee de Heilige Deur zit vastgemetseld in de Sint Pietersbasiliek.

Metalen kist

Vervolgens verwijderden zij de metalen kist die bij de sluiting van het vorige Heilig Jaar 2000 werd ingemetseld in de muur van de basiliek. Dat gebeurde op 6 januari 2001.

Sleutel en deurklinken

Uit de kist werd onder meer de sleutel gehaald waarmee de Heilige Deur van de Sint Pieter geopend kan worden. Ook zaten er de deurklinken van de Heilige Deur in, evenals documenten en herinneringsmedailles van het Jubeljaar 2000.

Opening Heilig Jaar

Paus Franciscus opent op 8 december de Heilige Deur van de Sint Pietersbasiliek en daarmee ook het Heilig Jaar van Barmhartigheid. Hij spreekt dan de woorden Aperite mihi portas iustitiae uit (‘Open voor mij de poorten der gerechtigheid’ uit psalm 117). Daarna verbreekt hij met een speciale hamer het zegel, waarna de Heilige Deur kan worden geopend.

Einde Heilig Jaar

Aan het eind van het Heilig Jaar, op 20 november 2016, zal de paus de deur weer verzegelen en wordt die weer dichtgemetseld.

Paus Paulus VI

Voor 1975 was het de gewoonte het metselwerk rond de Heilige Deur bij de opening van het Heilig Jaar te verwijderen. Nadat paus Paulus VI bij de opening van het Heilig Jaar 1975 echter werd geraakt door vallende brokstukken, besloot paus Johannes Paulus II het ritueel aan te passen en het metselwerk eerder te laten verwijderen.