Dat meldt de BBC. Zeker 250.000 mensen woonden in de hoofdstad San Salvador de plechtigheid bij. De paus erkende begin februari het martelaarschap van de aartsbisschop, waarmee de weg naar zaligverklaring open lag.
Vermoord
Mgr. Romero werd op 24 maart 1980 door een scherpschutter vermoord terwijl hij de Mis vierde in de kapel van een ziekenhuis.
Er is nooit iemand voor de rechter gebracht voor de moord. Gedacht wordt dat de opdracht ervoor uit kringen van het leger kwam.
Geweld afzweren
Mgr. Romero kwam in tijden van bloedig binnenlands geweld op voor de rechten van het volk. Hij probeerde zowel het rechtse regime als de linkse guerrilla’s zo ver te krijgen dat zij het geweld zouden afzweren.
Gods geboden
De druppel die de emmer voor het regime deed overlopen, was waarschijnlijk Romero’s laatste preek, op 23 maart, waarin hij soldaten op riep bevelen niet te gehoorzamen als deze tegen Gods geboden ingaan. Ook probeerde hij hen te doen inzien dat zij hun eigen volk vermoordden.
‘In naam van God: stop de repressie’
“In naam van God en in naam van dit lijdende volk waarvan weeklachten met de dag luider tot de hemel klinken, vraag ik jullie, smeek ik jullie, beveel ik jullie in naam van God: stop de repressie.”
80.000 doden
Tijdens de burgeroorlog die El Salvador van 1980 tot 1992 teisterde, kwamen ongeveer 80.000 mensen om en verdwenen er 12.000.
‘Ware en gepaste verzoening
Paus Franciscus schreef in een brief aan aartsbisschop Luis Escobar Alas van San Salvador dat de zaligverklaring “een gunstig moment” creëert “voor ware en gepaste verzoening”.
‘God dank’
“Op deze dag van feest voor de Salvadoraanse natie, en ook voor de prachtige Latijns-Amerikaanse landen, brengen wij God dank omdat hij een martelaar-bisschop het vermogen gaf het lijden van zijn volk te zien en horen”, aldus de paus.
‘De kracht van liefde’
Mgr. Romero, zei Franciscus, “bouwde vrede met de kracht van liefde, (en) getuigde van het geloof met zijn tot het uiterste gegeven leven”.
Processie
De plechtigheden begonnen met een processie van de kathedraal waar Romero in een crypte ligt begraven naar het Redder van de Wereld-plein in het centrum van de stad, enkele kilometers verderop.
Duizenden agenten
Op verschillende plekken in San Salvador stonden grote tv-schermen zodat ook wie niet in de buurt van het podium stond, de plechtigheid kon volgen. Er waren duizenden politieagenten ingezet.
Lees hier meer over Oscar Romero: ‘Nu is ineens iedereen Romero’s vriend’
Beelden van de wake op vrijdagavond en de zaligverklaring op zaterdag:
{gallery}Zaligverklaring Romero{/gallery}