fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

IS sloopt oeroud Syrisch klooster

KN Redactie 22 augustus 2015
image

Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten meldde donderdag dat de terreurgroep het Syrisch-katholieke Mar Elian-klooster had vernield met behulp van bulldozers.

Foto’s vernieling Mar Elian-klooster

Er doken al snel foto’s van de vernieling op, op een aan de terreurgroep gerelateerde website. Ook werd de vernieling tegenover persbureau AP bevestigd door een priester in Damascus.

Klooster bood onderdak aan vluchtelingen

Het Mar Elian-klooster werd al voor het jaar 500 gesticht. Het ligt net buiten Qaryatayn, ruim 70 kilometer ten zuidoosten van Homs.

Het klooster bood onderdak aan honderden uit Qaryatayn gevluchte Syriërs, en werkte met moslimdonateurs samen om in de noden van de vluchtelingen te kunnen voorzien.

Ontvoerd na inname stad door IS

Op 6 augustus nam IS de stad in, waarna tussen 160 en 230 christenen en moslims werden ontvoerd. Veel van de christenen die op het moment van de val in Qaryatayn waren, waren eerder uit Aleppo gevlucht.

Ongeveer dertig christenen slaagden erin na de verovering door IS de stad te ontvluchten en naar Homs te gaan.

Naar hoofdstad kalifaat gebracht

Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten heeft IS 110 van de gevangenen uit Qaryatayn overgebracht naar wat feitelijk de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat is, Raqqah.

Ontvoering pater Mourad en diaken Hanna

In mei werden twee leden van de kloostergemeenschap van Mar Elian ontvoerd, pater Jacques Mourad en diaken Boutros Hanna. Pater Mourad was de prior en werkte tevens in een parochie in Qaryatayn.

In de stad bemiddelde hij actief tussen het Syrisch regeringsleger en rebellengroepen.

IS ziet niet-soennitische religieuze plaatsen als heidens

Islamitische Staat vervolgt alle niet-soennieten binnen zijn grondgebied, christenen, Jezidi’s en sji’itische moslims. IS vernietigt niet-soennitische religieuze plaatsen, die het als heidens ziet.

Foto’s van de vernieling van het klooster:

{gallery}IS sloopt klooster{/gallery}