fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Martelaren van Peru zalig verklaard

KN Redactie 5 december 2015
image

Bij de zaligverklaring in een stadion in de Noord-Peruaanse stad Chimbote waren meer dan 25.000 mensen aanwezig, waaronder 60 bisschoppen en 300 priesters.

Vermoord

De Franciscaanse broeders Michael Tomaszek en Zbigniew Strzalkowski werden op 9 augustus 1991 door leden van de destijds in Peru actieve maoïstische terreurbeweging Lichtend Pad vermoord. Enkele dagen later werd de Italiaanse priester Alessandro Dordi ook vermoord door leden van de beweging.

Brief

Dordi schreef vlak voor zijn dood nog een brief aan een medepriester waarin hij schrijft bang te zijn voor eenzelfde lot als dat van de twee Franciscanen. Desondanks weigerde hij Peru te verlaten.

Martelaarschap

Leden van Lichtend Pad hebben later verklaard dat de drie mannen werden vermoord vanwege hun geloof en voegden daaraan toe dat ze het bij het verkeerde eind hadden gehad. Op 3 februari van dit jaar erkende paus Franciscus daarom hun martelaarschap. De drie werden daarmee de eerste martelaren van Peru.

Zaligverklaring

Kardinaal Angelo Amato, prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen, reisde vanuit het Vaticaan af naar het Peruaanse bisdom Chimbote om de drie zalig te verklaren.

Lessen van barmhartigheid

De prelaat herinnerde het publiek eraan dat de prediking van de drie missionarissen, hun gedrag, hun apostolaat en hun aanvaarding van het martelaarschap voor iedereen lessen van barmhartigheid waren. Met hun aanwezigheid in Peru “ontstaken zij in hun missie het vuur van de evangelische barmhartigheid, van de hulp aan de hulpbehoevenden, van de verdediging van de kleinen en de zwakken. Dat was hun apostolaat. Zij deden het goede om het kwaad tegen te werken”.

Geen toestemming

De lichamen van de Poolse broeders werden na de moord in Peru begraven en werden voor de zaligverklaring overgebracht naar Chimbote. Het lichaam van Don Alessandro Dordi werd niet naar Peru overgebracht. Twee van zijn zeven broers gaven geen toestemming voor de verplaatsing uit het familiegraf in het Italiaanse Bergamo. Zij vinden dat de Peruaanse regering hun broer geen recht heeft gedaan, omdat de schuldigen aan de moord nooit zijn veroordeeld.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21