fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Nieuwe Nederlandse priester: ‘Toekomst Kerk is hoopvol’

KN Redactie 11 november 2015
image

Van Velthoven ontving de priesterwijding afgelopen zaterdag in een “bomvolle” Anthoniuskathedraal in Breda uit handen van mgr. Jan Liesen. Hij was een van de twee priesters die in de afgelopen weken werden gewijd. Ook werden zeven nieuwe diakens gewijd.

‘Voor Christus’

Die mensen, benadrukt hij, “lopen niet voor mij uit, maar voor Christus”. Er waren “mensen die ik ken en mensen die ik helemaal niet ken. Christus brengt mensen op de been. Het was echt een ervaring van God met ons”.

‘Enorme bemoediging’

Ook tijdens de eerste Mis in zijn geboortedorp Dost waren veel mensen aanwezig. “Daar overheerste de vreugde dat iemand uit hun midden geroepen is om er voor God en de mensen te zijn.”

De massale opkomst bij zowel de wijding als de eerste Mis “is voor mij een enorme bemoediging op de weg als priester die nu begint”, aldus Van Velthoven.

‘Toekomst Kerk is hoopvol’

Hij kent de realiteit van een krimpende Kerk, maar ziet ook kansen. “Wij staan aan de vooravond van nieuwe kansen om mensen bij God te brengen. Je moet ook durven kijken naar de wereldkerk. Ik ben naar de Wereldjongerendagen in Madrid en Rio de Janeiro geweest. Daar zie je de toekomst van de Kerk, en die is hoopvol.”

Fotograaf Johan Wouters maakte voor het bisdom Breda een reportage van de priesterwijding van Jochem van Velthoven:

{gallery}Priesterwijding Jochem van Velthoven Johan Wouters Bisdom Breda{/gallery}