fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus herinnert op Sacramentsdag aan vervolgde christenen

KN Redactie 5 juni 2015
image

De processie werd donderdag gehouden op Sacramentsdag, het hoogfeest van het heilig Lichaam en Bloed van Christus. De paus zei de duizenden deelnemers te lopen en bidden in eenheid met diegenen die hun geloof niet zo openlijk kunnen uiten.

Verenigd
“Laten wij ons met hen verenigd voelen: met hen zingen, met hen loven, met hen aanbidden”, zei Franciscus tijdens de aan de processie voorafgaande Mis in de Sint-Jan van Lateranen. “Als we over straat gaan, voelen we ons in eenheid met de vele broeders en zusters die niet vrij zijn om hun geloof in de Heer Jezus te uiten.”

De martelaren
Hij herinnerde ook aan de martelaren: “We vereren in onze harten die broeders en zusters aan wie is gevraagd hun levens te offeren in trouw aan Christus. Moge hun bloed, verenigd met dat van de Heer, een teken van vrede en verzoening voor de hele wereld zijn.”

Monstrans met Allerheiligst Sacrament
Tijdens de sacramentsprocessie werd de monstrans met het Allerheiligst Sacrament begeleid door twee diakens op een wagen door de straten van Rome gevoerd. De processie eindigde bij de basiliek van Santa Maria Maggiore.

Daadwerkelijke tegenwoordigheid van Christus
Op het hoogfeest van Corpus Christi staat de daadwerkelijke tegenwoordigheid van Christus onder de gedaanten van brood en wijn in de Eucharistie centraal.

‘Geen verdeeldheiden’
Door ons met de Eucharistie te voeden, sprak Franciscus, “worden wij op een pad geplaatst dat geen verdeeldheden toestaat”. Christus’ aanwezigheid onder ons vereist dat “de kracht van de liefde iedere wond te boven komt. Tegelijkertijd wordt het de eenheid met de armen, steun aan de zwakken en broederlijk bewustzijn van diegenen die worstelen om het gewicht van het dagelijks leven te dragen”.

‘Lauwe, heidense christenen’
Hij waarschuwde voor het “verwateren” van onze christelijke waardigheid met de “afgoderijen van onze tijd”, waaronder jezelf als centrum van alles zien, arrogantie en geen fouten toegeven. “Dit alles haalt ons omlaag en maakt middelmatige, lauwe, slappe, heidense christenen van ons.”

 {gallery}Paus op Sacramentsdag{/gallery}