fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus in Kenia: Afrikaanse armen slachtoffer nieuw kolonialisme

KN Redactie 27 november 2015
image

Tijdens een bezoek vrijdagochtend aan een sloppenwijk van de Keniaanse hoofdstad Nairobi zei hij dat kleine minderheden macht en rijkdom bijeenbrengen en zich uitleven in egoïstische verspilling, terwijl de groeiende meerderheid in verwaarloosde en vervuilde randgebieden moet wonen.

‘Ingedommelde welstandswereld’

De nood van de uitgesloten mensen staat tegenover de onbeteugelde consumptie van een “ingedommelde welstandswereld”, aldus Franciscus. “Ik weet”, zei hij tegen inwoners van de wijk Kangemi, “van de moeilijkheden die jullie dag na dag doormaken! Hoe zou ik de ongerechtigheden die jullie ondergaan, niet kunnen hekelen!”

‘Zware sociale schuld tegenover de armen’

De mensen lijden onder hoge huren voor schamele behuizing, het opkopen van grond door “gezichtsloze ‘private ontwikkelaars’” en een gebrek aan infrastructuur. Zelfs fundamentele benodigdheden als toiletten, afwatering, afvoer van afval en elektriciteit, maar ook scholen, ziekenhuizen en sportcentra, worden hen niet toegestaan, ging de paus verder.

Vooral, voegde hij toe, de toegang tot schoon drinkwater is een fundamenteel mensenrecht. “Deze wereld laadt een zware sociale schuld tegenover de armen op zich, die geen toegang tot drinkwater hebben, want dat betekent hen het recht op leven weigeren.”

Nieuw kolonialisme

De nood wordt nog groter als de georganiseerde criminaliteit in de slums zich uitbreidt en kinderen en jongeren als “kanonnenvoer” misbruikt.

De armen van Afrika, zei Franciscus, zijn vandaag het slachtoffer van een nieuw kolonialisme dat beweert dat het continent deel uitmaakt van een geweldige machinerie. Daaruit komt, aldus de paus, bijvoorbeeld de roep naar selectie door geboortebeperking voort. Ze dient echter alleen een verdeelmodel waarin een minderheid mateloos wil consumeren.

Bescherming gezin

Franciscus riep de politiek verantwoordelijken op de weg van sociale inclusie na te streven. Daarbij horen opvoeding, gemeenschappelijk handelen en bescherming van het gezin.

Evangelische waarden ‘die geen marktwaarde hebben’

De paus loofde de geest van solidariteit in de sloppenwijk. Daar worden veelvuldig de waarden van het Evangelie consequent beleefd, zei hij. “Waarden die niet op de beurs verhandeld worden, waarden, waarmee niet gespeculeerd wordt en die geen marktwaarde hebben.”

{gallery}Paus bezoekt sloppenwijk Nairobi Kenia Kangemi{/gallery}