In zijn eerste toespraak, op het vliegveld, had hij zowel lof als een berisping in petto voor president Evo Morales, die Franciscus ter begroeting hartelijk omarmde.
Pauselijke lof was er voor het integratiebeleid van de regering met betrekking tot de inheemse bevolking van Bolivia. Franciscus’ kritiek betrof Morales’ autoritaire leiderschapsstijl: de paus eiste meer “transparantie”.
Integratie, zei de paus, vereist altijd ook “een geest van openbare samenwerking, van dialoog en van de deelname van het individu en de maatschappelijke functionarissen”.
Kort daarop bekritiseerde Franciscus in een toespraak tot vertegenwoordigers uit het openbare leven, en in het bijzijn van Morales, beperkingen van de vrijheid van meningsuiting in Bolivia.
Vrijheid, aldus Franciscus, is altijd de beste voorwaarde ervoor dat intellectuelen, burgerinitiatieven en media “met ijver en creativiteit hun functie in dienst van het algemeen welzijn uitoefenen”.
Voor de toespraak had de paus een persoonlijk gesprek met Morales. Critici verwijten de president dat hij de persvrijheid heeft ingeperkt door een netwerk van staats- en dichtbij de staat staande media en door maatregelen tegen stemmen die kritisch zijn over de regering.
Franciscus riep Bolivia verder op de geschillen met zijn buurlanden bij te leggen. Ook dat ging tegen Morales in, die op het vliegveld de aanspraak van Bolivia op een toegang tot de zee had herhaald.
De president van zijn kant begroette de paus als de “paus van de armen”, die zich in het voetspoor van de heilige Franciscus van Assisi begeeft.
Bolivia is de tweede halte tijdens Franciscus’ reis naar Zuid-Amerika, die een week duurt. De paus ging eerst naar Ecuador. Daar kwam hij onder meer op voor de rechten van de inheemse bevolking, de bevordering van het gezin en sprak hij over de evangelisatie. Zuid-Amerika is nog altijd het katholiekste continent ter wereld, al winnen de evangelicale en pinkstergemeenten terrein.
Hij bekritiseerde in Ecuador ook de autoritaire tendensen in Latijns-Amerikaanse regeringen en stelde de vernietiging van het regenwoud in het Amazonegebied aan de kaak.
De derde en laatste halte in de reis is Paraguay, waar Franciscus van vrijdag tot zondag zal zijn.
Beelden van de aankomst van paus Franciscus in Bolivia:
{gallery}Aankomst paus Franciscus Bolivia{/gallery}